Liderii pieței în materie de arhitectură sustenabilă și construcții verzi se întrunesc pentru a gândi cel mai verde și educativ loc de joacă, primul de acest gen, din România. Participanți mai puțin obișnuiți, la asemenea întruniri, vor fi mai mulți copii de toate vîrstele, care își vor expune așteptările și dorințele legate de noul loc de joacă. Acesta se va construi în nordul Bucureștiului, în cadrul unui proiect rezidențial verde. Scopul este acela de a-i face atât pe adulți, cât și pe copii, să conștientizeze importanța durabilității și eficienței unei dezvoltări imobiliare verzi.  

36684-play_ground2.jpgCele mai reputate companii din industria imobiliară sustenabilă se întâlnesc pentru a iniția un proiect demonstrativ în baza căruia se va proiecta și se va construi cel mai verde și educativ loc de joacă din România. Terenul a fost pus la dispoziție de către dezvoltatorul unui proiect rezidențial verde, care pune la dispoziție chiar și servicii de construcție pentru această inițiativă.

„Scopul nostru este de a proiecta și realiza un loc de joacă ce se potrivește cu preocuparea noastră pentru sustenabilitate și design bioclimatic, dar include, de asemenea, elemente cu mare valoare educațională pentru copiii care îl vor utiliza. Vom folosi elemente cu o amprentă foarte scăzută de carbon: materiale și pământ de pe site, materiale reutilizate și materiale reciclabile, cum ar fi gabioane de piatră, lemn, metal și sticlă. Energia regenerabilă din vânt și soare va asigura iluminatul pentru terenul de joacă”, explică oficialii Alesonor.

Locul de joacă va reuni elemente comune, cum ar fi leagănele și toboganele, cu elemente neconvenționale, dar educative

Orientarea locului de joacă va ține cont de poziția soarelui pentru lumină și umbrire, iar copacii veșnic verzi, atenți plasați, vor oferi protecție împotriva vânturilor puternice, pentru un mediu mai confortabil și mai sigur. Locurile comune de joacă, precum leagănele și toboganele, vor fi combinate cu elemente neconvenționale, dar educative.

36685-play_ground1.jpg„Piesa centrală a locului de joaca va fi un ceas solar, cu un indicator de busola, iar întregul spațiu va fi organizat spre cele patru puncte cardinale, cu un element semnificativ asociat fiecăruia: Foc în Sud (aliniat cu soarele), Vânt în Est ( direcția principală a vântului), Pământ în nord și Apă în Vest. Fiecare element va avea propria poveste și fiecare material verde de construcție va fi prezentat cu propriile sale proprietăți unice, prin plăci de informare încorporate în decor”, continuă inițiatorii proiectului.

O premieră în România, locul de joacă are scopul de a servi drept un loc de explorare, educație și inspirație pentru alți dezvoltatori de proiecte. Toate aceste elemente vor crește gradul de conștientizare al adulților și copiilor cu privire la durabilitatea și la elementele bioclimatice care sunt implicate în proiectarea unui mediu sănătos și natural. La sesiunea de informare premergătoare proiectului vor participa oficialii Romania Green Building Council, echipa de design, furnizori de materiale, tehnologii și servicii relevante pentru locuri de joacă, precum și copiii de toate varstele, care vor spune cum își doresc sa fie terenul de joaca.

CITEȘTE ȘI:

31 March 2015