Capitala intră în clasamentul celor mai bune oraşe din lume pentru derularea de afaceri. Costurile cu personalul şi disponibilitatea spaţiilor de birouri sunt printre motivele pentru care oamenii de afaceri aleg Bucureştiul, arată ultimul studiu Cushman & Wakefield.

Sursa: imopedia.roBucureştiul a înregistrat cea mai mare creştere în studiul din acest an al celor  bune oraşe europene pentru derularea de afaceri, urcând opt locuri, de pe poziţia 35 pe 27.

Bucureşti oferă clădiri de birouri de înaltă clasă, în termeni financiari foarte atractivi. Aceştia sunt factori importanţi pentru companiile care urmăresc să închirieze spaţii noi pentru desfăşurarea activităţii sau pentru relocarea operaţiunilor curente. Infrastructura oraşului Bucureşti a fost îmbunătăţită de curând şi există planuri pentru dezvoltări viitoare. Acestea vor îmbunătăţi an de an accesibilitatea centrelor de afaceri. Costurile reduse, calitatea şi disponibilitatea spaţiilor de birouri fac Bucureştiul din ce în ce mai atractiv pentru desfăşurarea activităţilor de către companii", declară Andrei Birsan, Director de intermediere spaţii comerciale la Cushman & Wakefield din România.

Ce criterii au în vedere companiile care îşi aleg un oraş în care să îşi mute activitatea?

Cei intervievaţi au considerat că „noile oportunităţi pe care pieţele emergente le oferă produselor şi serviciilor" reprezintă principala tendinţă/aspectul cu cel mai probabil impact asupra afacerilor în următorii cinci ani (31%). Având în vedere preocupările pentru îmbătrânirea populaţiei în Europa, „schimbările demografice şi forţa de muncă" reprezintă al doilea criteriu (16%). Schimbările tehnologice au ocupat locul trei (15%).

Tabel 1

Primii patru factori în funcţie de care companiile decid unde să se stabilească sau unde să îşi mute activităţile sunt, în ordinea importanţei:

  • accesul facil la pieţe şi clienţi (60% dintre respondenţi)
  • disponibilitatea şi calitatea personalului (53%)
  • calitatea telecomunicaţiilor (52%)
  • legături de transport cu alte oraşe şi internaţional. (42%)

„Având în vedere perspectiva nesigură a economiei globale, conservarea activităţii rămâne obiectivul cheie, iar multe companii continuă să îşi consolideze şi să îşi restructureze operaţiunile. Cu toate acestea, în spatele profitabilităţii îmbunătăţite a companiilor şi a bilanţurilor mai bune, din ce în ce mai mulţi directori caută în prezent oportunităţi pentru a creşte şi a extinde organizaţiile", afirmă Fergus McCarthy, Senior Consultant al echipei de investigaţii europene la Cushman & Wakefield.

Londra rămâne în fruntea clasamentului

Londra, Paris şi Frankfurt rămân primele trei oraşe europene preferate pentru derularea de afaceri în general. Amsterdam a obţinut un punctaj mare anul acesta, continuând ascensiunea din 2010 şi urcând de pe locul 6 până pe 4. Berlin a avut de asemenea o evoluţie bună şi a urcat două locuri până în primele cinci, de pe locul 7 unde se afla anul trecut. Germania are mai multe oraşe decât oricare altă ţară în topul primelor zece locuri: Frankfurt (3), Berlin (5) şi München (9).

  • Londra se menţine pe poziţia întâi, fiind considerat oraşul european cel mai bun pentru afaceri
  • Paris şi Frankfurt ocupă locurile doi şi trei
  • Amsterdam şi Berlin urcă în topul primelor cinci oraşe propice afacerilor

Londra este clasată pe primul loc în şase dintre cele 12 categorii majore: accesul facil la pieţe şi clienţi, disponibilitatea personalului calificat, legături de transport cu alte oraşe şi ţari, calitatea telecomunicaţiilor, limbi vorbite şi transport intern. Cu toate acestea, a obţinut un punctaj slab la costul personalului şi al spaţiilor de birouri, dar şi la nivelul de poluare.

Tabel 2

 

 

13 October 2011