Bucătăria secolului XXI este caracterizată de design şi funcţionalitate, în egală măsură. Acest spaţiu trebuie să fie atent organizat, dar şi confortabil şi primitor. IMOPEDIA.ro îţi spune cum poţi maximiza spaţiul într-o bucătărie de mici dimensiuni, precum şi ce aspecte trebuie să iei în calcul la amenajarea acestei încăperi.

29444-homepage.jpgBucătăria joacă dintotdeauna un rol extrem de important în orice cămin, este încăperea care îi adună la un loc pe toţi membrii familiei, spaţiul ce trebuie să fie primitor şi util, în acelaşi timp. Din fericire, specialiştii fac constant eforturi pentru a ne uşura activităţile zilnice, astfel că actualul mobilier de bucătărie vine la pachet cu sisteme şi invenţii extrem de utile.

„Pe partea estetică, se aplică principiul „less is more” (trad: mai puţin înseamnă mai mult), printr-un aspect curat şi elegant. În acelaşi timp, la interior, dotările şi sistemele sunt din ce în ce mai sofisticate, pentru a oferi funcţionalitate maximă, într-un spaţiu limitat. Toate „secretele” tehnice ale unei bucătării moderne trebuie să se întâmple în spatele unui aspect exterior impecabil”, explică arhitectul Alexandra Zamfirescu.

Caracteristicile bucătăriei moderne: detalii îndrăzneţe şi finisaje elegante

În trecut, bucătăriile erau privite ca pe un spaţiu strict destinat gătitului, însă lucrurile s-au mai schimbat, iar în prezent, această încăpere nu trebuie fie numai utilă. Bucătăria este un centru de interes al căminului, iar moda de peste ocean i-a cucerit şi pe români, care apreciază bucătăriile deschise, amplasate în acelaşi spaţiu cu zona de living. În consecinţă, mobilierul este mai discret, iar liniile bucătăriei se inspiră tot mai mult din designul zonelor adiacente.

„Elementele bucătăriei împrumută eleganţa, acurateţea şi culorile pieselor de mobilier destinate livingului, iar finisajele se continuă, pentru a conecta încăperile şi pentru a amplifica senzaţia de spaţiu. În prezent, sunt în tendinţe nuanţe calme, neutre, inspirate din natură, precum şi contrastele între elemente diferite”, arată reprezentantul Biroului de Arhitectură Alexandra 29445-6_mozaic.jpgZamfirescu.

  • Culorile inspirate din natură şi contrastele între elemente diferite, printre tendinţele actuale
  • Parchetul ceramic, soluţia de compromis între aspectul călduros al lemnului şi rezistenţa la uzură a gresiei

Majoritatea proprietarilor ar prefera parchetul în bucătărie, însă durabilitatea gresiei reprezintă un argument final, pentru o încăpere în care se găteşte. Însă cei care doresc să spargă acest tipar, se pot orienta către parchetul ceramic. Acesta imită fidel textura naturală a lemnului şi ne permite să oferim bucătăriei un aspect diferit, mult mai călduros, fără a renunţa la aspectul practic.

„Odată cu transformarea bucătăriei într-un important spaţiu de socializare, mai confortabil şi mai primitor, încep să fie folosite detalii tot mai îndrăzneţe. Finisajele sunt elegante şi sofisticate. Pentru a îmbrăca zona de deasupra blatului de lucru, sunt folosite mozaicuri cu aspect tridimensional, plăci ceramice cu aspect natural de lemn, de piatră sau cu decoruri grafice, panouri de sticlă colorată sau din metal”, adaugă arhitectul.

Bucătăria se împarte în trei zone de lucru, iar distanţa dintre acestea trebuie să fie cât mai mică

Atunci când planificăm aranjarea mobilierului şi electrocasnicelor, trebuie să ţinem cont atât de sursa de lumină naturală, cât şi de faptul că funcţionalitatea bucătăriei se bazează pe aşezarea optimă a principalelor centre de activitate – zona pentru gătit (plita şi cuptorul), zona de spălat (chiuveta, maşina de spălat) şi zona de refrigerare (frigiderul, congelatorul). Atât marii bucătari, cât şi arhitecţii ne sfătuiesc ca distanţa dintre aceste zone să fie cât mai mică şi neobstrucţionată de alte elemente ale bucătăriei sau fluxuri de circulaţie.

„O utilizare eficientă a spaţiului presupune ca totul să se afle la îndemână, astfel încât să existe continuitate în desfăşurarea activităţilor. Dacă există o sursă generoasă de lumină naturală, este recomandat ca zonele de lucru ale bucătăriei să fie orientate astfel încât să beneficieze maximum de ea”, îndeamnă arh. Zamfirescu.

Planificarea eficientă la interior oferă un aspect plăcut la exterior

Nu este atât de important spaţiul pe care îl avem în bucătărie, însă totul trebuie să fie ordonat până la cel mai mic detaliu, susţin specialiştii. O bucătărie mică nu trebuie să fie aglomerată, iar sistemele de organizare existente în prezent ne pot ajuta să maximizăm spaţiul pe care îl avem la dispoziţie.

„Putem evita supraîncărcarea cu mobilier a încăperilor mici utilizând sisteme de raţionalizare a accesoriilor, la interior. Sistemele tehnice existente în prezent (ex: unitatea de colţ LeMans de la Kessebohmer) permit până şi celui mai inaccesibil loc să devină complet funcţional. Economisind la interior, reuşim să păstrăm un aspect exterior cât mai curat, care va face bucătăria să arate mult mai spaţioasă. De asemenea, spaţiile mici vor fi mult mai bine puse în valoare de o iluminare generoasă”, încheie arhitectul Alexandra Zamfirescu.

PE ACEEAȘI TEMĂ: Trucuri pentru a redecora baia rapid şi ieftin (foto)

 

 

8 February 2013