Săptămâna aceasta este decisivă pentru marile bănci din Franţa. Moody's ar putea retrograda ratingurile BNP Paribas, Société Générale şi Crédit Agricole din cauza expunerii la criza datoriilor din Grecia. Dintre toate, Société Générale are cele mai dificile previziuni. Aceasta ar putea avea o revizuire în scădere cu două trepte. Totuşi, niciuna dintre aceste schimbări nu este o surpriză pentru guvernul francez şi nu va modifica percepţia despre stabilitatea sistemului bancar.

20861-6_brd_sm.jpgBNP Paribas, Société Générale şi Crédit Agricole au fost monitorizate atent de către Moody's în ultimele trei luni, iar intervalul în care banca îşi încheie de obicei analizele se apropie de sfârşit. Specialiştii vorbesc despre o revizuire în scădere cu o treaptă pentru BNP Paribas şi Crédit Agricole, şi cu două trepte pentru Société Générale, compania mamă a BRD. Asemenea modificări ar alimenta contextul internaţional, potrivit căruia băncile europene suportă cu greu criza datoriilor suverane din Zona euro.

„Impactul unei retrogradări nu poate fi pozitiv, dar pieţele au fost afectate în ultimele luni mai puternic de comentariile politicienilor şi şefilor băncilor centrale decât de deciziile agenţiilor de rating.", a afirmat Nicolas Véron, economist la centrul de cercetare Bruegel din Bruxelles.

Société Générale a pierdut 48% din valoarea de piaţă, numai în ultima lună

În iulie, băncile din Zona euro au fost nevoite să reducă valoarea portofoliilor de obligaţiuni elene, parte a unui plan amplu de a sprijin Grecia. La momentul respectiv, băncile franceze au anunţat că expunerea lor pe Grecia este redusă şi bine distribuită. Lucrurile au ieşit din această notă optimistă în luna august, când investitorii au început să vorbească despre pierderi masive ale băncilor europene, motiv pentru care şi alte state ar avea nevoie de ajutor financiar. Pe lângă Grecia, Portugalia şi Irlanda au primit pachete de sprijin financiar, iar Banca Centrală Europeană ajută Italia şi Spania să se împrumute la costuri sustenabile. Băncile franceze au fost afectate puternic de turbulenţele de pe bursă din ultima perioadă. Société Générale, reprezentată la noi de BRD, a fost lovită cel mai puternic. Banca a pierdut aproape jumătate din valoarea de piaţă de la 1 august, respectiv 48%, în timp ce titlurile Crédit Agricole au coborât cu 35%, iar BNP Paribas cu 32%.

CITEȘTE ȘI BRD raportează un profit dublu faţă de câştigurile întregului sistem bancar


12 September 2011