Perspectiva în care Grecia ar putea să iasă din Zona euro a devenit înfricoşătoare pentru mulţi dintre bogaţii lumii care aveau banii acolo, într-un fel sau altul. Milioane de euro ies în fiecare zi din ţară, iar oamenii de afaceri motivează că nu îşi permit riscul ca întreaga lor avere să fie convertită în drahme. Similar, exodul banilor se simte şi în Spania sau Portugalia.

25001-d5dcc2c4efda4912e45e22da686bf848.jpgBăncile din Luxemburg, Elveţia şi ţările nordice par să fie cele mai căutate, în această perioadă. Discuţiile despre desecretizarea conturilor din aceste par brusc o problemă minoră, prin comparaţie cu pierderea întregii averi.

„Am muncit din greu toată viaţa şi mi-am asumat riscuri în afaceri. Am 62 de ani şi nu pot să risc ca banii mei să devină drahme”, spune un om de afaceri grec, pentru Reuters.

Acesta a transferat 7 milioane euro la o subsidiară a unei bănci bancă elveţiene din Luxembourg, preferând siguranţa în pofida dobânzii mult mai mici.

„Este clar că investitorii greci vor căuta modalităţi de a păstra euro care nu vor fi convertiţi în drahme. Există temeri că depozitele în euro deţinute de un rezident grec într-un cont bancar din afara ţării vor fi de asemenea convertite. De asemenea, nu este sigur dacă titlurile în euro emise de Grecia către entităţi din afara ţării vor fi convertite sau nu", comentează Damiam Bloom, partener la firma de avocatură Berwin Leighton Paisner.

În scurt timp, se poate ajunge la îngheţarea retragerilor

Dacă în cazul grecilor principala grijă pare să fie devalorizarea monedei, spaniolii şi portughezii sunt îngrijoraţi de situaţia băncilor locale. Soluţia este însă aceeaşi: cu toţii îşi transferă depozitele către economiile solide din nordul Europei. Cea mai mare parte din aceste sume a ajuns la bănci din Londra, Frankfurt sau Geneva.

„Spaniolii îşi aduc aminte de pachetul de controale de capital şi restricţii impus în urmă cu zece ani în Argentina, prin care autorităţile au încercat să prevină retragerile masive de depozite din bănci, în special în privinţa economiilor denominate în dolari”, spune un trader din Spania, pentru Reuters.

În Zona euro, depozitele bancare sunt garantate până la suma de 100.000 euro, astfel că majoritatea economiilor, mai puţin cele foarte mari, ar fi acoperite în cazul falimentului unei instituţii financiare. Iar precauţia care conduce clienţii bancari către retragere ar putea să nu mai fie folositoare în scurt timp. Deja se vorbeşte tot mai mult despre implementarea unor controale de capital, care au scopul de a preveni ieşirile masive de bani. Se poate ajunge chiar la îngheţarea retragerilor.

CITEȘTE ȘI Panică financiară: grecii au retras din bănci peste 700 milioane de euro într-o zi

 

29 May 2012