S-a vorbit mult despre avantajele construcţiilor ecologice, dar acum a și fost inaugurat unul dintre cele mai importante proiecte-pilot pentru România: blocul în care sunt alimentate 12 apartamente cu energia cu care funcţionează un singur apartament normal. Experţii spun că, într-un astfel de bloc, economiile anuale din facturi sunt de până la 13.000 euro.

Proiec ecoProiectul, care este dezvoltat în zona Tunari, este format din 12 apartamente, dintre care zece au fost vândute încă din perioada construcţiei. Ridicarea întregului ansamblu a durat în jur de trei luni, datorită tehnologiilor folosite, motiv pentru care mulţi dintre clienţi au avut curajul să facă un lucru care nu se mai întâmplă de la apariţia crizei: să cumpere off-plan.

Chiar am crezut că nu vom vinde nimic până când nu terminăm construcţia, deci m-a surprins să vindem aproape tot, chiar dacă timpul de construcţie a fost atât de scurt. Produsul s-a vândut de la sine. Am angajat o echipă mare de vânzări, ceea ce nu era nevoie. De asemenea, ne-a surprins faptul că locuinţele mai mari şi mai scumpe s-au vândut primele. Avem cerere pentru apartamente chiar mai mari, pentru că preţurile sunt în continuare foarte accesibile. Primeşti un apartament cu trei camere la preţul la care în oraş cumperi două camere, plus beneficiile soluţiilor eco.", spune Andrew Prelea, CEO Ozone Homes şi dezvoltatorul Avalon Residence.

Economiile făcute la utilităţi pot plăti întregul apartament în patru ani

Românii sunt încă sceptici la proiectele verzi, iar de acest proiect în special s-au îndoit chiar şi oficialii Asociaţiei Auditorilor Energetici din România. Tocmai de aceea, ei au dispus un studiu eficienţa energetică. Rezultatele au fost surprinzătoare. Potrivit acestora, toate cele 12 locuinţe ale ansamblului pot fi încălzite cu o centrală termică ce ar fi necesară unui singur apartament de 100 mp. De asemenea, dacă proprietarii se mobilizează să folosească programe precum Casa Verde, se poate ajunge independenţă energetică a ansamblului.

Dacă proprietarii vor implementa echipamentele solare şi eoliene despre care am vorbit, facturile lor vor scădea cu 96%, pentru că toată energia va fi generată de soare şi vânt. Ei trebuie să se implice, pentru că au dreptul la subvenţii, pe care dezvoltatorul  nu le are.", spune Emilia-Cerna Mladin, Preşedintele Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România.

Calculele făcute de oficiali arată reduceri ale cheltuielilor de până la 13.000 euro, numai din lipsa facturilor de energie. Apartamentele costă între 42.000 şi 70.000 euro.

Românii cer dormitoare cât mai mari şi livinguri cât mai mici

Proprietarii se vor putea muta în apartamentele lor din luna octombrie, când va fi amenajat şi exteriorul clădirii. Apoi, dezvoltatorul va începe construcţia unui nou ansamblu, cu aceleaşi criterii tehnice, pe un teren din apropiere. Este posibil, totuşi, ca apartamentele din noul ansamblu să arate uşor diferit.

România are un model de viaţă neobişnuit pentru restul lumii. Aici, familii de trei-patru persoane trăiesc în două camere. Nu este un lucru comun în ţările în care am lucrat, deci a trebuit să modificăm conceptul. Dacă în mod normal aş construi un dormitor de 8-11 mp şi un living de 14-15 mp, românii vor 13-14-15 mp de dormitor şi sunt mulţumiţi să aibă un living de 11 mp.", continuă Andrew Prelea.

Tot pentru a răspunde nevoilor clienţilor, dezvoltatorul vinde apartamentele cu bucătăria mobilată şi echipată cu aparatură electrocasnică, baia complet utilată, dressing, loc de parcare şi acces la facilităţile comune: piscină, loc de joacă, teren de minigolf, pază. Apartamentele de la parter au grădină privată, iar cele de la etaj au balcon.

 CITEŞTE ŞI: Izolarea blocurilor înalte cu polistiren este interzisă prin lege. Aflaţi care sunt riscurile.

29 September 2011