Zilnic, mii se oameni trec în grabă pe lângă niște construcții impresionante, fără a le lua în seamă. Nu este vorba despre clădirile moderne, de sticlă, impunătoare. Nu este vorba nici de vreun design avangardist. Totuși, aceste clădiri servesc drept lecții de arhitectură și calitate în construcții, rezistând sute de ani și arătând încă exact ca la început. Bisericile sunt poate cele mai riguroase construcții și, cu siguranță, cele mai încărcate de istorie. Ele au înfruntat timpul, au rezistat celor două războaie mondiale, cutremurelor și incendiilor, cu toate că unele dintre ele nu au fost restaurate decât o dată, în sute de ani de la ridicarea lor. Datorită importanței lor strategice în istoria orașului, dar și a arhitecturii spectaculoase, bisericile ocupă în număr mare lista clădirilor istorice din București.

36225-biserica_anton.jpgIstoria Bisericii Anton din București începe în anul 1545, atunci când a fost zidită de Voievodul Mircea Ciobanul, pe zidurile unei foste biserici, înălțate de Mircea cel Bătrân. De-a lungul timpului, construcția a trecut prin mai multe transformări, unele dintre ele de natură să schimbe radical înfățișarea clădirii. Un exemplu este modificarea făcută de Ștefan Cantacuzino, în 1715, când a fost ridicat portalul de la intrare și peretele despărtițor între partea femeilor și cea a bărbaților. Două dintre coloane se văd și azi, în zidul bisericii. Biserica a fost pe rând parțial dărâmată, apoi extinsă, arsă într-un incendiu, în anul 1847, după care pictura a fost refăcută integral. Lucrările de restaurare s-au încheiat cinci ani mai târziu. Un nou val de lucrări de restaurare, începute în 1914, a fost întrerupt din cauza Primului Război Mondial. Abia între anii 1928- 1935 s-au putut relua acestea și tot atunci a fost momentul în care arhitectul Horia Teodoru a oferit clădirii nota distinctă pe care o are și azi, prin elementele constructive și decorative. Fațadele sunt decorate cu fâșii alternative de cărămidă aparentă și tencuială, care imită un sistem vechi de construcție romană. Ultima restaurare a picturii s-a făcut în anul 1998, iar în ziua de azi, biserica are o suprafață construită de 248 mp și o curte de 718 mp. Biserica Curtea Veche este clasificată drept un exemplu remarcabil de logică constructivă și de juste formule decorative aplicate unui material puțin pretențios, maleabil și durabil.

Biserica Colțea: un reper al Bucureștilor din toate timpurile

Biserica Colțea este binecunoscută bucureștenilor, fiind un reper al orașului iar arhitectura36226-biserica_coltea.jpg bisericii, preponderent în stil brâncovenesc, îmbină și stilul bizantin, cel românesc și barocul italian. Construcția acesteia a durat un singur an, în perioada 1701-1702 și a fost ctitorită de spătarul Cantacuzino. Biserica a aparținut ansamblului Mănăstirii Colțea, care nu mai există în ziua de azi. Biserica Colțea este recunoscută drept cel mai vechi edificiu bucureștean funcțional, în ciuda faptului că structura a fost serios afectată de cutremurul din 1838. Reparațiile care au urmat, în anul 1841, par să fi făcut clădirea să reziste timpului. Un nou set de reparații s-a făcut și în anul 1895, când s-a găsit sub tencuiala exterioară o zugrăveală în frescă, roșu cu negru, care acoperea biserica. Din păcate, biserica a fost din nou afectată o jumătate de secol mai târziu, la bombardamentele din anul 1944, care au fost urmate de lucrări de refacere, consolidare și reconstrucție a turnului-clopotniță de pe pronaos. Și marele cutremur din 1977 a avariat grav biserica, urmând reconstruirea celei de-a doua turle. În acest moment, biserica se apropie foarte mult de aspectul pe care l-a ajut inițial.

Biserica Crețulescu a rezistat cutremurelor, bombardamentelor și revoluției din 1989

36227-biserica_cretulescu.jpgBiserica Crețulescu, ridicată între anii 1720-1722, la sfârșitul perioadei brâncovenești, este unul dintre cele mai valoroase monumente de arhitectură ale Capitalei. Ctitorii au fost marele logofăt Iordache Crețulescu și soția lui, Safta, una din fiicele domnitorului Constantin Brâncoveanu. Prima restaurare s-a făcut 15 ani mai târziu, iar picturile au fost îmbunătățite la începutul anilor 1860. Și această construcție a fost afectată de cutremurul din 1940, iar regimul comunist proaspăt instaurat a luat în calcul dărâmarea bisericii Crețulescu. Arhitecții s-au opus însă cu atâta vehemență încât au avut câștig de cauză. După cutremurul din 1977 și revoluția din 1989, o nouă restaurare a început, atât la interior cât și la exterior, lucrări care au durat șapte ani.

Biserica Mântuleasa, construită în 1732, a fost renovată o singură dată 36228-biserica_mantuleasa.jpg

Biserica Mântuleasa este și ea trecută pe lista lăcașelor de cult cu o însemnătate deosebită pentru București, fiind și unul dintre cele mai vechi. Primele însemnări legate de această clădire datează din anul 1732, când a fost ridicată de soția și fiica unui negustor înstărit și generos: Mantu Cupetul. Terenul pe care este ridicată clădirea face parte din posesiunile acestuia și tot el a dat numele bisericii, străzii și cartierului. Stilul bisericii este brâncovenesc, iar numele arhitecților și maiștrilor care au clădit această biserică s-au pierdut în istorie. Singura dată când a fost restaurată această construcție a fost între anii 1924- 1930. Cu toate acestea, aspectul acesteia este impecabil și în ziua de azi.

CITEȘTE ȘI:

26 January 2015