Capitala Germaniei s-a dezvoltat puternic după Căderea Zidului Berlinului, transformându-se într-o metropolă modernă, animată şi interesantă. Deşi interesul turiştilor şi al investitorilor a urcat în ultimii 25 ani, Berlin rămâne unul dintre oraşele cu cel mai mic grad de împroprietărire din Europa şi una dintre capitalele vestice cu cele mai accesibile proprietăţi.

Berlin este capitala Germaniei, oraş de rang Alfa, cu greutate în sistemul economic mondial şi influenţă pe plan global în cultură, politică, media şi ştiinţă. Totodată, Berlin este căminul a reputate universităţi, institute de cercetare sau institute culturale, fiind gazda a nenumărate evenimente sportive şi culturale. Oraşul este faimos în Europa datorită numeroaselor festivaluri şi expoziţii din diverse domenii, a opţiunilor de divertisment şi a vieţii de noapte agitate, precum şi datorită nivelului ridicat de trai. Capitala germană este un centru continental al mijloacelor de transport aeriene şi feroviere, dar şi o destinaţie turistică populară.

  • Berlin are o istorie de peste 800 ani şi a trecut prin transformări spectaculoase, în ultimul secol
  • Cu o populaţie de 3,3 milioane locuitori, Berlin este cel mai mare oraş german şi a doua mare metropolă europeană, după Londra

Cel mai mare oraş al Germaniei s-a dezvoltat puternic odată cu Revoluţia Industrială, când economia şi populaţia au crescut semnificativ, iar Berlin a devenit centrul economic al ţării. În anii ’20, Berlin era a treia mare municipalitate a lumii, însă declinul a venit odată cu venirea naziştilor la putere. După încheierea Celui De-al Doilea Război Mondial, Berlin a devenit cel mai mare şantier de construcţii din Europa, însă adevărata înflorire a oraşului a putut fi observată după 1989, după Căderea Zidului Berlinului. În ultimii 25 ani, capitala Germaniei a devenit o metropolă modernă şi interesantă, un model al transformării arhitecturale şi culturale. Cu toate acestea, Berlin rămâne una dintre cele mai ieftine capitale din vestul Europei, din punct de vedere al preţurilor de pe segmentul rezidenţial.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cetral – 2.875 euro/mp
  • Apartament semicentral – 1.550 euro/mp

Germania este cunoscută pentru gradul scăzut de împroprietărire, iar interesul berlinezilor de a avea propriul cămin este chiar mai mic decât al celorlalţi germani: mai puţin de 15% dintre locuitorii Capitalei sunt proprietari, în timp ce media la nivel naţional depăşeşte la 40%. În ultimii ani, lucrurile au au început să se schimbe încet, datorită interesului germanilor de a-şi asigura economiile în eventualitatea dispariţiei monedei euro. Într-un oraş cu o piaţă imobiliară stabilă, proprietăţile par a fi cea mai sigură opţiune, însă tendinţa rămâne deocamdată scăzută. Închirierile rămân principala activitate din sectorul real estate, iar piaţa chiriilor este extrem de bine dezvoltată.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 500 euro/lună; semicentral: 400 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.100 euro/lună; semicentral: 800 euro/lună

Capitala germană are numeroase cartiere pline de verdeaţă, conectate de un sistem de transport public foarte eficient. Oferta de apartamente de închiriat este extrem de bogată, într-un oraş în care mai bine de 85% dintre locuitori sunt chiriaşi. Berlin este un oraş în care majoritatea locuinţelor este formată din apartamente, numărul caselor cu grădină fiind foarte scăzut şi cu precădere în zonele exclusiviste. Cu toate acestea, cele mai recente studii arată că în următorii ani se va produce o schimbare de preferinţe, iar cererea pentru case unifamiliale va creşte puternic în Berlin şi în restul marilor oraşe germane.

CITEȘTE DESPRE: Philadelphia, metropola modernă ce a reuşit să păstreze din farmecul de altă dată

 

 

16 November 2013