BCE a marit nivelul dobanzii cheie cu 0,25%, după cum se aşteptau cei mai mulţi analişti financiari. Dar aceasta nu este singura schimbare anunţată azi de Banca Centrală Europeană. Reprezentanţii acesteia sunt de părere că problemele economice ar fi putut fi evitate dacă băncile ar fi fost mult mai prudente în acordarea creditelor. Motiv pentru care BCE a impus o serie de măsuri riguroase în această direcţie.

19619-jean-claude-trichet.jpgEste pentru a doua oară în cursul acestui an cand BCE urcă nivelul dobânzii cheie şi a unsprezecea creştere de la venirea în fruntea BCE a lui Trichet. Astfel, rata de dobândă a fost majorată până la 1,50% iar efectul imediat va fi scumpirea creditelor în valută. În România, am putea avea chiar un val dublu de scumpiri, după cum au anunţat unii bancheri pentru IMOPEDIA.ro.

Creditele în valută vor fi acordate cu mai multă atenţie

O altă măsură luată de BCE implică faptul că de acum, creditele în valută vor fi acordate cu mai multă atenţie. Băncile vor fi obligate să dea clienţilor exemple care să arate cu claritate cum pot afecta modificarile cursului de schimb nivelul ratelor. BCE propune ca bancherii să le explice clar potenţialilor clienţi ce se va intampla cu ratele lor dacă dobânda creşte cu peste 2 puncte procentuale şi chiar să le explice ce se va întâmpla în cel mai rău caz, pe toată durata creditului.

"Atitudinea iresponsabilă a anumitor actori de pe piaţă a contribuit la bula imobiliară şi a fost unul dintre elementele principale ale crizei financiare. Este evident că practicile iresponsabile de împrumut trebuie aduse şi ele în discuţie pentru a evita repetarea condiţiilor care au dus la declanşarea crizei financiare actuale. În urma procesului amplu de consultare au fost identificate câteva mesaje cheie. În primul rând, sectorul bancar susţine că în UE nu există practici iresponsabile de împrumut în aceeaşi măsură ca în SUA, de aceea nu este nevoie ca UE sa intervină", se arată în documentul european.

Propunerile concrete sunt:

  • Noţiuni precum "rata nominală" şi "dobânda anuală efectiva" trebuie să devină una şi aceeaşi;
  • Trebuie să se înfiinţeze un "organism extern de soluţionare a reclamaţiilor" şi o secţiune de "riscuri şi avertismente".
  • În momentul în care se respinge un credit, banca trebuie să îi explice consumatorului logica pe care se bazează decizia.
  • Pentru creditele în monedă străină, banca trebuie să includă informaţii despre formula utilizată pentru calcularea diferenţei dintre cursul de vânzare şi cursul de cumpărare şi despre frecvenţa ajustării acestora.
  • Dacă valoarea ratelor se poate schimba pe durata creditului, creditorul trebuie să specifice cât timp este valabilă rata iniţială, când şi cât de des se va modifica ulterior.
  • Pentru creditele în valută străină, banca este obligată să îi exemplifice clientului cum pot afecta modificările cursului de schimb nivelul ratelor. Aceste exemple trebbuie să includă cel puţin acelaşi număr de cazuri nefavorabile pe câte sunt şi favorabile.

Toate aceste mişcări de precauţie sunt indicate de oficialii europeni pentru că toate crizele economice au un caracter ciclic, iar cele care urmează trebuie diminuate.

"Datele pot fi influenţate şi de alti factori decât practicile iresponsabile de împrumut, de exemplu de recesiunea economică globală. Însă datele statistice, alaturi de dovezile calitative din mărturiile părţilor interesate şi de cazuri izolate din diverse părţi ale Europei, arată că nu este vorba doar de o problemă ciclică sau limitată la unul sau două state membre, ci de una generalizată la nivelul UE", se mai spune în document.

Directiva nu se aplică:

  • Contractelor de credit care prevăd rambursarea creditului din veniturile obţinute din vânzarea unei proprietăţi imobiliare;
  • Contractelor de credit acordate de către un angajator angajaţilor săi cu titlu accesoriu, atunci când aceste credite sunt acordate fără dobândă sau cu o dobândă anuală efectivă mai mica decât cea practicată pe piaţă şi care nu sunt propuse în general publicului.


7 July 2011