Banii pe care îi ţineţi pe contul curent nu aduc cine ştie ce câştiguri. Sunt bănci care dau clienţilor posibilitatea de a beneficia de o dobândă specială pentru banii ţinuţi pe contul curent. Aceste avantaje sunt oferite însă în cadrul unor pachete de cont curent.

29589-interest-rates.jpgContul curent este utilizat în special pentru a realiza operaţiuni, plăţi şi încasări, in timp ce pentru economii, clienţii îşi ţin banii în conturi speciale sau în depozite de economii.

Marele avantaj al contului curent este că titularul are acces rapid în orice moment la sumele de bani, prin ATM sau card bancar. De obicei, în cazul unu cont curent dobânda oferită de bănci clienţilor este nesemnificativă.

Interesant de ştiut este că, deşi clientul are teoretic acces la banii săi oricând doreşte, banca poate profita de pe urma acestor sume. În baza istoricului de încasări şi plăţi făcute de clienţi, banca poate aprecia ce sume rămân permanent disponibile în conturi, astfel ca poate folosi aceşti bani în diverse operaţiuni interbancare, pentru a obţine venituri.

“Spre exemplu, pentru un depozit overnight, rata dobânzii interbancara este în momentul de faţă de 6%. Presupunând că o bancă are 500.000 de clienţi care fiecare păstrează 50 lei zilnic în cont, doar dacă face depozite overnight, într-un an, banca poate câştiga 1,5 milioane lei. În contrapartidă, dobânda totală plătită celor 500.000 clienţi pentru aceste sume ajunge într-un an undeva la 37.000 lei” explică Alexandra Popa, specialist financiar conso.ro.

Unde poţi beneficia de dobândă majorată în cazul contului curent?

Sunt bănci care oferă pachete de cont curent care permit clienţilor să încaseze dobânzi mai mari pentru sumele pe care le au în conturile curente. Din păcate, astfel de oferte sunt tot mai rare.

De curând, ING Bank,  instituţia care a lansat acest produs pe piaţa din România, a anunţat că va elimina cu totul dobânda.  Iniţial, banca oferea clienţilor o rată a dobânzii de 7% la lei, nivelul coborând în timp până la 2%. Din aprilie rata dobânzii va fi 0%, iar produsul rămâne disponibil doar pentru clienţii vechi.

Astfel de dobânzi speciale acordate pentru sumele din contul curent mai oferă doar câteva bănci, şi numai pentru pachetele de cont curent premium.

  • BRD: dobânda este cuprinsă între 3% şi 3,5%, dar doar dacă sumele aflate pe contul curent acestea fac parte dintr-un pachet.
  • BCR: dobânda este de 4% şi beneficiază de ea doar clienţii care au un pachet de cont curent şi care folosesc cardul lunar pentru cumpărături de minimum 1.500 lei.
  • Credit Agricole: dobânda variază între 4,8% si 5% pentru clienţii care au un pachet de cont curent.
  • Credit Europe Bank are o ofertă similara, însă doar pentru cei care decid să îşi încaseze salariul prin bancă.
  • Alpha Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Banpost şi Banca Românească au produse similare şi încearcă să atragă clienţii cu dobânzi mari oferite la disponibilităţile din cont.

“În general, acordarea unor dobânzi mai înalte implică fie mutarea salariului, fie un comision de administrare destul de piperat. Iar daca sumele păstrate în cont nu sunt destul de ridicate, comisioanele pot depăşi lejer dobânda primită într-un an” mai specifică reprezentantul conso.ro.

Pentru un sold mediu de 500 lei şi o rata a dobânzii de 4%, clientul încasează într-un an 20 lei.

CITEȘTE ȘI: Dobânzile la lei au ajuns din nou duble faţă de euro


19 February 2013