Bancherii se pregătesc pentru intrarea Greciei în faliment, iar toată atenţia se îndreaptă acum către capacitatea Europei de a ridica urgent ziduri în jurul sistemului bancar suficient de puternice pentru a preveni răspândirea crizei către alte ţări din zona euro. Întreaga lume se gândeşte acum la cum ar putea Grecia să aibă un faliment izolat.

21186-greece.jpgReprezentanţii marilor grupuri financiare, care au participat la o conferinţă în timpul întâlnirilor anuale ale FMI şi Băncii Mondiale, văd cu pesimism tot ce se întâmplă acum în jurul Greciei, din punct de vedere economic. Cei mai mulţi dintre ei compară riscurile pe care le generează căderea Greciei cu cele pe care le-a atras falimentul Lehman Brothers din 2008

„Expunerea financiară directă din sistemul bancar european este gestionabilă. Care este impactul indirect? Veţi avea un şoc pe partea de cerere. Realitatea este că ar trebui să ne aşteptăm cu toţii la un impact în privinţa Produsului Intern Brut dacă vom avea un şoc pe partea de cerere care va afecta mediul de afaceri", a declarat la Washington directorul general al Citigroup, Vikram Pandit.

Principala grijă a bancherilor este că, dacă Grecia va intra în default (incapacitate de plată) pe datoria de stat de 340 miliarde euro, va urma un trend de vânzare generalizată de datorii din zona euro. Iar un asemenea lucru ar putea cauza o criză financiară mult mai amplă.

„Perspectivele sunt foarte pesimiste. Pentru asta trebuie să ne pregătim (default-ul Greciei - n.r.). Nu cred că este cel mai probabil scenariu, dar trebuie să fim pregătiţi", a arătat un alt bancher din cadrul unui grup financiar internaţional.

Singura cale de scăpare pentru Europa este insolvenţa izolată

Singura cale de scăpare pentru Europa, ba chiar pentru întreaga lume, este "insolvenţă izolată" a Greciei. Preşedintele asociaţiei bancare germane BdB, Andreas Schmitz, a afirmat că o asemenea situaţie ar putea fi gestionată şi depăşită, chiar dacă băncile vor înregistra deprecieri ale activelor mai ridicate decât provizioanele de 21% din expunerea pe Grecia constituite în prezent.

„Însă dacă un val de falimente ar mătura Europa, situaţia arată diferit. Multe bănci vor fi în pericol, şi nu numai cele europene", a declarat Schmitz pentru Reuters.

Dacă Grecia va intra în default, bancherii se aşteaptă ca obligaţiunile greceşti să le aducă pierderi de 60-80%. Confruntate cu această perspectivă, băncile au arătat că sunt dispuse să renegocieze un acord mai favorabil Greciei faţă de pierderea de 21% deja acceptată pe expunere în cadrul acordului din iulie, pentru a reduce riscul falimentului de stat.

Pe de altă parte, FMI este mai îngrijorat de problemele financiare globale. Tensiunile de pe pieţele financiare sunt în creştere, iar băncile europene găsesc tot mai dificil finanţare pe termen scurt. Problemele de pe pieţele interbancare au crescut expunerea băncilor europene cu 300 miliarde euro şi recomandă instituţiilor de credite să-şi consolideze rezervele de capital şi liderilor UE să fie pregătiţi cu măsuri extraordinare pentru a preveni contaminarea pe pieţele financiare.

 

CITEŞTE ŞI: Zona Euro nu mai poate funcţiona aşa, dar destrămarea poate însemna război civil


27 September 2011