Specialiştii BCR se aşteaptă la o creştere economică de 2% în 2011 şi o revenire sau stabilizare a unor sectoare cheie. Când economia începe să crească, preţul activelor urmează tendinţa. Aşa că, spun bancherii, cei care vor să-şi cumpere o casă ar trebui să o facă acum.

17808-bcr.jpgDacă România va încheia 2011 cu o creştere economică de 2%, asta nu înseamnă că o vom simţi şi în buzunare, spune Lucian Anghel, economistul-şef al celei mai mari bănci de pe piaţa locală. Însă, de anul viitor lucrurile ar trebui să se îmbunătăţească pentru populaţie, mai spun specialiştii BCR care estimează o creştere a economiei de 3,9%. Vom avea o scădere a şomajului şi o creştere a salariilor, totul pe un fond al creşterii investiţiilor străine.

"Am mai trecut printr-o perioadă de creştere economică şi abia după doi-trei ani am simţit-o în buzunare. Creşterea economică din 2011 nu se va simţi în buzunare. Va fi una statistică şi e foarte important cum o gestionezi ca să o simţi în 2012-2013. Românul de rând ar trebui să fie precaut în 2011, deşi, paradoxal, ca proces investiţional, cel mai bun moment să-ţi cumperi o casă e acum. Odată ce creşterea economică apare, odată ce revine exuberanţa, odată ce scade rata şomajului, odată ce cresc salariile, automat şi valoarea activelor începe încet-încet să-şi revină. Dacă vin şi investiţii străine directe, cu atât mai mult", spune Lucian Anghel, citat de money.ro.

Asta se va întâmpla după doi sau trei ani (dacă punem la socoteală şi 2011) în care sectorul rezidenţial a supravieţuit aproape integral datorită schemelor de garantare ale statului, care a pompat credite de 1,7 miliarde de euro prin programul Prima Casă.

Nu trebuie să uităm de dobânzile percepute acum de bănci. Analiştii BCR estimează o creştere a dobânzilor la euro cu 0,25 pp peste nivelul de acum, dar şi o creştere a dobânzilor la lei începând cu 2012.

26 April 2011