Turbulenţele din Zona euro au potenţialul de a declanşa o nouă criză financiară, iar lumea trebuie să se pregătească pentru acest lucru. Aceasta este poziţia oficială a Băncii Mondiale, care, pentru a atenua impactul unui nou val de recesiune, a redus drastic prognoza de creştere economică globală.

23038-1324724403bani3.jpgBanca Mondială a redus prognoza de creştere economică globală pentru acest an de la 3,6% la 2,5%, cea mai drastică revizuire din ultimii trei ani. O măsură necesară, subliniază specialiştii Băncii Mondiale, în contextul în care pieţele emergente au evoluţii economice foarte încete, iar intrarea într-un nou val de criză nu va face decât să agraveze această realitate. Dar chiar şi aşa, oficialii Băncii Mondiale rămân sceptici în faţa a ce urmează.

„Chiar şi aceste cifre mult mai slabe sunt foarte nesigure. Declinul din Europa şi creşterea mai slabă de pe pieţele emergente generează riscul ca cele două evoluţii să se antreneze reciproc, rezultând într-un deznodământ şi mai negativ”, avertizează Banca Mondială în raportul Perspective Economice Globale prezentat recent.

În China investiţiile străine directe au scăzut în ultima lună a anului trecut. Este cel mai accentuat ritm din iulie 2009, arată autorităţile chineze. Este un clar că economiile emergente ar trebui să se pregătească pentru vremuri grele, consideră oficialii Băncii Mondiale.

Oficialii Băncii Mondiale sunt optimişti în legătură cu viitorul crizei datoriilor de stat din Zona euro. Reprezentanţii instituţiei financiare prognozează o creştere economică ce va reuşi să rezolve această problemă care macină unele state europene. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, consecinţele vor fi alarmante.

„În cazul unui eşec, condiţiile economice din cele mai afectate trei sau patru state se vor deteriora semnificativ, iar pieţele de capital vor îngheţa, criza urmând să fie mai îndelungată şi mai profundă decât cea din 2008-2009, fără să "cruţe" nicio ţară”, consideră Justin Lin, economistul şef al BM, citat de Bloomberg.

Economia globală a crescut anul trecut cu 2,7%, după un avans de 4,1% în 2010 şi o contracţie de 2,3% în 2009, potrivit estimărilor BM.

CITEŞTE ŞI 2012 va fi mai dificil decât 2011. Europa are multe de făcut pentru depăşirea crizei, dar euro este stabil

 

19 January 2012