Bali este motivul de mândrie al Indoneziei, una dintre cele mai fermecătoare destinaţii turistice de pe planetă. Frumuseţile exotice atrag vizitatori de pe toate continentele, economia locală bazându-se puternic pe turism, sector ce impulsionează şi activitatea de pe piaţa imobiliară.

31280-nikko-bali-ubud-resort.jpgBali este cu siguranţă cea mai faimoasă destinaţie turistică a Indoneziei, cât şi una dintre cele mai apreciate din lume. Peisajele tulburătoare, climatul cald, vegetaţia luxuriantă şi atmosfera copleşitoare fascinează de câteva decenii vizitatorii din toate colţurile lumii.

De asemenea, după ce Bali a devenit o destinaţie turistică de clasă mondială, arta balineză a intrat în atenţia iubitorilor de frumos.

  • Bali este una dintre cele 34 provincii indoneziene, formată din insula cu acelaşi nume şi alte câteva mici insuliţe. Denpasar este capitala şi cel mai aglomerat oraş
  • Peste 4,2 milioane persoane locuiesc în Bali, fiind singura provincie în care populaţia este majoritar non-musulmană – circa 85% sunt adepţi ai hinduismului balinez

Circa 80% din economia locală depinde de turism, ceea ce se răsfrânge şi asupra pieţei imobiliare – deopotrivă indonezienii şi străinii sunt interesaţi să investească în Bali. Principalele zone turistice au intrat în atenţia dezvoltatorilor imobiliari străini, motivaţi de cererea de pe segmentul locuinţelor de lux. Bogătaşii Asiei sau vedetele de la Hollywood şi-au dorit o locuinţă în acest colţ de rai, astfel că au răsărit cu rapiditate vile de milioane de dolari şi ansambluri rezidenţiale costisitoare.

Chiriile variază între 150 dolari/lună şi mii de dolari pentru o singură noapte

Scena turistică balineză se întinde de-a lungul principalelor oraşe şi regiuni din Bali, însă sudul insulei şi staţiunile Kuta, Legian şi Seminyak sunt cele mai aglomerate. Capitala Denpasar se dezvoltă din ce în ce mai mult pe segmentul business, în timp ce Bangli este cunoscut pentru peisajele de la înălţime, Kuta este preferatul turiştilor în căutare de petreceri, iar Ubud se remarcă datorită ofertei mari de obiecte de artă tradiţională.

Oferta de locuinţe de închiriat este bogată şi diversă în Bali – de la camere ieftine preferate de surferi, până la case luxoase cu numeroase facilităţi. Preţurile variază de la un minimum de 150 dolari/lună pentru o cameră fără aer condiţionat şi cu baie la comun, ajung la 500-800 dolari/lună pentru un apartament decent, dintr-un complex turistic şi pot urca până la mii de dolari pentru o singură noapte într-o vilă elegantă, înconjurată de peisaje superbe.

Segmentul locuinţelor de lux din Bali a rămas neafectat de criza financiară mondială

Dificultăţile financiare cu care se confruntă restul lumii nu au ajuns şi în Bali, investiţiile fiind în creştere în toate zonele insulei. În cele mai luxoase zone de la malul mării, precum Seminyak, Petitenget sau Batu Belig, preţul proprietăţilor a urcat cu 30% numai în ultimul an, conform datelor Paradise Property Group. În aceeaşi perioadă, preţul terenurilor din Ubud a urcat cu aproape 20%, în timp ce valoarea vilelor a crescut cu circa 10%.

  • Preţul vilelor de lux variază între 500.000 dolari şi 6 milioane dolari
  • Clienţii cu buget obişnuit se orientează către apartamentele din complexurile turistice

Băncile nu oferă finanţare străinilor, ceea ce ajută la stabilizarea pieţei pe timp de recesiune, consideră specialiştii. În prezent, economia robustă a Indoneziei este un argument solid în ochii investitorilor de peste hotare, încurajând în acelaşi timp şi localnicii să îşi plaseze banii în proprietăţi imobiliare. Dar în ciuda creşterii economice semnificative şi a nivelului ridicat de investiţii străine, activitatea de pe segmentul rezidenţial este temperată restricţiile de achiziţie impuse cetăţenilor străini – aceştia nu au drept de proprietate, ci încheie la notar o înţelegere cu un localnic, prin care închiriază o proprietate pe o perioadă de 25 ani, ce poate fi prelungită pe 50 ani.

CITEȘTE ȘI: În Taipei, autorităţile încearcă din greu să ţină sub control piaţa imobiliară


3 August 2013