Cei interesaţi să contracteze un credit Prima Casă ar trebui să se grăbească. Plafonul disponibil pentru băncile înscrise în program este suficient până la finalul anului, conform reprezentanţilor FNGCIMM. Băncile mai pot acorda aproximativ 14.000 credite.

28188-housekeys.jpegOpt bănci de dimensiuni mai mici mai pot încheia garanţii de aproximativ 120 milioane euro. La această sumă, se mai adaugă un supliment de 200 milioane euro alocat de Guvern băncilor care şi-au epuizat plafoanele iniţiale.  Deocamdată, banii au fost repartizaţi astfel:

  • 11,5 milioane euro către CEC Bank
  • 45 milioane euro către BCR
  • 60 milioane către BRD

UniCredit Tiriac Bank şi Raiffeisen Bank au depus, de asemenea, cereri de majorare a fondurilor alocate.

Valoarea totala a creditelor care mai pot fi acordate prin programul Prima Casa depăşeşte 600 milioane euro. Ţinând cont că valoarea medie a unei garanţii este de 42.000 euro a creditului, băncile mai pot încheia aproximativ 14.000 împrumuturi prin acest program.

„Banii sunt suficienţi până la finalul lui 2012. Fondul de Garantare primeşte aproximativ 80-100 cereri pe zi de garantare a creditelor Prima Casă, dar este de aşteptat ca ritmul să crească spre finalul anului”, a precizat George Pană, director FNGCIMM.

„În perioadele când există ştiri despre epuizarea plafoanelor şi, în special, în lunile de final de an, numărul solicitărilor ajunge la 300 pe zi. Maximul înregistrat a fost de 600 dosare primite de către Fond intr-o zi, în vederea aprobării garanţiei pin programul Prima Casă”, susţin analiştii financiari de la conso.ro.

Va continua Prima Casă şi în 2013?

În cazul în care vor rămâne fonduri neutilizate până la sfârşitul anului, acestea nu pot fi reportate în 2013. Până acum, autorităţile nu au dat semne clare care să arate că ar intenţiona să aloce noi fonduri pentru anul ce vine. A existat o singură declaraţie a premierului Victor Ponta legată de acest program, dar care nu confirmă continuarea lui.

„Programul Prima Casă a fost un program bun, l-am susţinut şi în acest an. Dacă putem, în 2013 vom încerca să îl continuăm”, a declarat premierul Victor Ponta.

CITEȘTE ȘI Cum alegi banca de la care iei creditul Prima Casă?

 

26 November 2012