Atunci când pleacă în căutarea unui apartament, toţi clienţii se uită după cea mai bună ofertă. Indiferent dacă bugetul este mic sau mare, cea mai bună ofertă financiară este întotdeauna şi cea mai atrăgătoare. Atunci când este vorba despre bugete mici însă, lucrurile sunt ceva mai complicate, pentru că mulţi clienţi nu pot suplimenta bugetul nici măcar cu câteva sute de euro. Limitarea este impusă adesea de creditul aprobat, Prima Casă, în multe dintre cazuri. Constructorii s-au pliat pe această realitate şi au început să construiască pentru nevoile clienţilor. Mansardele sunt adesea printre cele mai ieftine soluţii, pentru simplul motiv că preţul terenului nu este inclus în costul final.

25871-casa_mansarda.jpgApartamentele în mansardă sunt mai degrabă create pentru tineri. În multe dintre cazuri, ei acceptă cel mai rapid ideea de bloc înălţat. La nivel general însă, piaţa nu este foarte deschisă pentru acest gen de construcţii. Există mai multe temeri legate de stabilitatea noii construcţii în caz de cutremur precum şi referitor la calitatea izolaţiei. Fiind la ultimul etaj şi, de cele mai multe ori, acoperite cu tablă, mansardele pot lăsa impresia că vara se transformă cu uşurinţă în cuptoare. O teorie pertinentă, atât timp cât construcţia nu este făcută cu simţ de răspundere. Dar acest lucru poate fi uşor verificat.

Este foarte important să ai un proiect bun. Confortul termic nu este specific tuturor mansardelor. Pentru a demonstra calitatea, noi le oferim clienţilor un certificat energetic care atestă cea mai bună clasă energetică, deci le asigurăm cheltuieli mai mici cu întreţinerea. Din acelaşi motiv mergem pe mansarde de tip clopot, adică acelea în care tabla coboară şi pe etajul de jos, deci conferă o protecţie mai mare la vânt, ploaie, zăpadă”, arată Octavian Vintilă, director de marketing şi vânzări Euro Mansarde.

Apartamentele cu trei camere se vând la preţ de două camere, în blocurile mansardate

În general, apartamentele în mansardă sunt cu 10-15% mai ieftine decât cele din blocurile noi. Astfel, un penthouse, adică un apartament desfăşurat pe două etaje, poate ajunge să coste puţin peste 50.000 euro cu toate taxele incluse, pentru trei camere. Unii dezvoltatori chiar plusează la pachetele de beneficii.

Preţul este mai mic din cauză că dezvoltatorul nu are cheltuieli legate de teren. Orice dezvoltator mai întâi achiziţionează terenul, apoi construieşte clădirea. Aici lucrurile stau altfel, se anvelopează blocul, desigur, sunt ceva cheltuieli, dar sunt mai mici decât cele legate de achiziţia unui teren. Conceptul de duplex atrage în special tinerii. Noi îi vizăm pe cei cuprinşi între 20-35 de ani. Te simţi altfel într-un duplex cu scară interioară, dă impresia de vilă cu etaj. Vindem şi apartamente complet mobilate, aer condiţionat. Există o înţelegere între noi şi furnizorul de mobilă, care oferă discounturi clienţilor noştri. În plus, avem şi un designer care îi ajută să îşi decoreze locuinţa”, arată Octavian Vintilă.

Mansardarea casei presupune aceleaşi acte ca şi o construcţie nouă

Ceva mai complicată este situaţia pentru cei care vor să îşi mansardeze casa. Spre deosebire de mansardele din bloc, pe care le cumperi gata făcute, atunci când vrei să îţi transformi casa îţi revin mai multe îndatoriri. În principiu, trebuie urmaţi aceiaşi paşi ca şi pentru o construcţie nouă. Trebuie obţinut un certificat de urbanism cu toate avizele necesare, este necesară o expertiză tehnică precum şi un aviz din partea Inspectoratului de Stat în Construcţii. În funcţie de aceste elemente, echipa de construcţii va decide împreună cu proprietarul costurile şi modul în care poate evolua lucrarea.

Nu întotdeauna costurile necesare mansardării sunt reduse, mai ales în cazul construcţiilor vechi, construite în perioada interbelică, după concepţia şi tehnologia de execuţie specifice vremii. Materialele puse în operă cu mai mult de 50 de ani în urmă au început să se degradeze şi să nu mai fie sigure, sub acţiunea factorilor de mediu, a modificărilor structurale ale imobilului, a activităţii seismice specifice ţării noastre şi a altor factori. Execuţia iniţială defectuoasă este un alt element care poate genera probleme”, arată ing. Adrian Crihan, manager Crihan Construct.

În cazul construcţiilor problematice, se recurge mai întâi la consolidare şi repararea defectelor, apoi se trece la mansardare. La fel ca şi la mansardarea blocurilor, etapele tehnice trebuie să fie riguroase pentru a asigura confortul proprietarilor precum şi rezistenţa în timp.

Structura mansardei se va realiza fie din lemn, fie din metal. În general, beneficiarii preferă o mansardă de lemn, întrucât costurile sunt mai reduse iar sarcinile aduse asupra structurii sunt considerabil mai mici faţă de o mansardă pe structură metalică. Elementele structurale pentru o mansardă de lemn sunt cele obişnuite la astfel de construcţii : popi, pane, capriori, cleşti etc”, arată ing. Adrian Crihan.

În cazul structurii de lemn, materialele trebuie atent procesate pentru a nu ceda

Pregătirea lemnului pentru lucrare este una dintre etapele esenţiale în mansardare şi aici greşesc mulţi dintre cei care se ocupă de asemenea construcţii.

Lemnul este un material organic ce lucrează în timp. În cazul în care acesta nu este uscat în momentul punerii sale în operă, în timp se va usca, lucru ce duce deformaţii permanente. Riscăm astfel să fie afectată structura de rezistenţă cât şi prinderile între elemente. Acestea sunt şi cauzele pentru care lemnul pocneşte, lucru puţin apreciat de beneficiari”, arată oficialul Crihan Construct.

Dacă în cazul mansardelor din blocuri, vânzarea se face rapid, datorită preţului redus, în cazul caselor, proprietarii apelează la această metodă doar dacă spaţiul pe care îl deţin se dovedeşte a fi insuficient. Eforturile care trebuie depuse sunt de multe ori menite să descurajeze această iniţiativă.

CITEŞTE ŞI Mărmureanu: Mansardele de pe blocurile comuniste "zboară primele la cutremur"


7 August 2012