În timp ce Bucureștiul se extinde spre periferie, o categorie nouă de investitori începe să regăsească apetitul de a construi în oraș. Și nu oriunde în oraș, ci aproape de centrele de business, locuri în care lucrează sute de persoane: clienții vizați. Este vorba despre apartamente mai scumpe, dar care promit corporatiștilor să o viață mai simplă și cheltuieli mai mici, dacă se mută în ansamblul rezidențial de lângă birou. Dar atunci când îți cumperi o locuință aproape de locul de muncă, la fel ca în orice altă achiziție, există și riscuri, nu doar avantaje. Uneori, riscurile sunt atât de mari încât clienții nu mai sunt interesați nici de prețul preferențial oferit de dezvoltator.

38850-rezidential_birouri.jpgÎntr-un oraș aglomerat, fără perspective de îmbunătățire a traficului și în care transportul în comun nu este bine pus la punct, ideea de a locui atât de aproape de locul de muncă încât să mergi pe jos poate suna cel puțin atractiv. Pe această idee merg tot mai mulți dezvoltatori, în ultima perioadă. Fiecare dintre zonele cunoscute drept centre business devine un punct de interes pentru dezvoltatorii de proiecte imobiliare. Chiar și coloși internaționali, precum diviza de investiții imobiliare IKEA, și-a anunțat intenția de a construi locuințe într-o zonă business. În acest caz, este vorba despre Timpuri Noi.

Decizia IKEA de a transforma terenul din Timpuri Noi în proiect de birouri și dezvoltare rezidențială a confirmat, acolo unde era cazul, și a încurajat acest trend. Jucătorii din piață speculează ideea corectă că marile aglomerări de business duc lipsă de spații de locuit adiacente și acționează în acest sens. În unele cazuri, există chiar prețuri preferențiale pentru cei care au serviciul în zonă”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Mihai Marcu, analist imobiliar Trending Homes.

Traficul din București este generat de oameni care vin și pleacă de la serviciu. Mulți nu pot sau nu vor să se mute mai aproape de serviciu

Nordul Capitalei este, până acum, zona cu cea mai mare aglomerare office de pe piață. Zone precum Floreasca, Fabrica de Glucoză, Petricani, Dimitrie Pompeiu și Pipera sunt gâtuite de trafic, în special dimineața și seara. în mod teoretic, dacă angaajații s-ar muta lângă birou, această problemnă s-ar rezolva, iar situația ar funcționa în beneficiul tuturor: angajații ar ajunge rapid și ușor la birou, nu ar mai pierde timp și bani cu blocajele din trafic, în schimb ar avea mai mult timp pentru familie. Zona ar fi mai puțin poluată, atât fonic cât și în privința aerului, iar orașul ar rămâne liber pentru cei care au alte drumuri de făcut în zonă. Dar acesta este mai dragă un tablou idilic, decât o realitate la care să ne așteptăm în curând.

Sigur, oferta există. Angajații își pot cumpăra locuințe lângă birou. Poate unii chiar vor face acest lucru, dar nu destul de mulți încât schimbarea să fie sesizabilă. Atunci când decizi să te muți lângă birou, pariezi pe faptul că vei munci în același loc destul de mult timp cât să justifice investiția. deci măcar 20 de ani, cât timp ai creditul, pentru cei care cumpără cu credit. Dar mai apar și alte probleme. Poate soția muncește în polul opus al orașului. Atunci care se mută unde? Poate compania își va schimba sediul de birouri atunci când va crește sau scădea numărul angajaților”, explică analistul imobiliar.

Economiile pe termen lung nu sunt interesante, pentru clienți. Ei se concentrează mai mult pe beneficiile sau problemele actuale

Alt argument care ar putea opri clienții să cumpere locuințe lângă locul de muncă poate fi prețul. Apartamentele situate în oraș, eventual în zone cotate drept elitiste, sunt considerabil mai scumpe decât cele aflate la periferie. Și chiar dacă, pe termen lung, mutarea aproape de birou poate aduce economii, prețul inițial mare este de natură să descurajeze clienții. Sunt cazuri în care o garsonieră aflată lângă o zonă business costă 80.000 de euro, iar un apartament cu două camere – mai mult de 90.000 de euro, prețuri care depășesc cu mult media de tranzacționare actuală.

Dacă stai să calculezi câți bani dai pe benzină, sau dacă îți transformi timpul pierdut în bani, pentru că timpul costă, îți dai seama că în fiecare an pierzi aproximativ o mie de dolari, pentru 80 de minute petrecute zilnic în trafic mediu. Este un studiu făcut de americani, care se aplică perfect și la noi. Asta înseamnă o cheltuială destul de mare, în 20 de ani poți acoperi diferența de preț dintre o locuință la periferie și una de lângă birou, dar cei mai mulți clienți nu au atâta răbdare, îi interesează mai degrabă beneficiile sau pierderile imediate”, explică Mihaela Tudose, consilier compania de consultanță Smart R.E. Business.

În aceste condiții, închirierea unei locuințe lângă birou poate fi o variantă mult mai potrivită decât cumpărarea. Dar într-o țară în care 90% din populație este formată din proprietari, închirierea nu poate fi decât o soluție temporară, până la identificarea ofertei perfect de achiziție. Între timp, piața imobiliară își urmează cursul, în încercarea de a livra produse cât mai potrivite nevoilor clienților. În acest moment, aceasta se situează la un nivel de 9 miliarde de euro anual, iar pe termen scurt se anunță pespective de creștere.

CITEȘTE ȘI:

9 December 2015