Anveloparea blocurilor din Bucureşti a prins un avânt uriaş în perioada electorală. Zeci de blocuri au fost modernizate gratis şi cu o viteză uluitoare. Desigur, un beneficiu pentru proprietari, care aşteaptă acum prima iarnă cu facturi mai mici. Totuşi, volumul nu echivalează întotdeauna cu un produs final de calitate, iar specialiştii în construcţii îşi exprimă acum dubiile. Acest lucru este ilegal, în anumite condiţii, iar riscurile sunt uriaşe.

27765-dscn6041.jpgÎn perioada regimului comunist, a fost nevoie de un cutremur devastator pentru ca regulile în construcţii să se schimbe radical. O perioadă, blocurile s-au construit după cele mai stricte norme. Între timp, aceste reguli s-au relaxat din nou. Volumul uriaş de construcţii dinainte de criza imobiliară, goana specialiştilor către alte ţări în căutarea unei vieţi mai bune şi nepăsarea autorităţilor au condus la situaţia actuală. În acest moment, legile se încalcă fără ca nimeni să observe. Una dintre ele este cea care spune că la blocurile înalte este interzisă folosirea polistirenului. Explicaţia este simplă: în cazul unui incendiu, evacuarea ar fi mult prea dificilă pentru a asigura siguranţa locatarilor.

„În momentul în care flacăra ajunge la polistiren, este foarte greu de oprit. Tocmai de aceea, conform standardelor europene, izolările cu polistiren sunt permise la clădirile care nu depăşesc 12 m, adică undeva la patru etaje. Dar aceste directive nu sunt respectate şi la noi, deşi ar trebui", spune Ciprian Ana, director al Societăţii de Construcţii Start Tehnologic Consult.

Polistirenul este ieftin şi uşor de procurat, un motiv suficient pentru ca toată lumea să îl folosească

Îngrijorător este faptul că atât constructorii, cât şi beneficiarii sunt de acord să îşi asume un asemenea risc. Alternativa este prea scumpă pentru a fi luată în calcul.

„Preţul vatei minerale este un dezavantaj. Este mult mai scumpă decât polistirenul, cu 30-40%. Un alt dezavantaj este că vata minerală nu se produce încă pe scară largă în România, este import, iar importurile pot avea probleme uneori. Pe când o fabrică de polistiren putem găsi în orice judeţ. Calitatea însă este adesea îndoielnică, standardul setat la nivel european nu prea este întrunit”, continuă Ciprian Ana.

Argumentele sunt însă multe, pentru clienţii care vor o lucrare de calitate. Ei sunt sfătuiţi să vadă imaginea de ansamblu, să calculeze riscurile pe termen lung şi abia apoi să decidă.

„Trebuie să pui în balanţă care este durata de viaţă a polistirenului, a vatei minerale şi vom constata că polistirenul este garantat pentru 15 ani, iar vata minerală pentru întreaga durata de viaţă a clădirii. Și atunci te întrebi când ai cele mai mari costuri? Trebuie să ne gândim puţin la soluţie pentru a alege varianta cea mai bună”, arată Corina Mardari, director executiv Asociaţia Auditorilor Energetici pentru Clădiri.

Lucrările făcute de primărie pot fi excepţionale la fel de bine cum pot fi catastrofale

Deşi ar trebui să fie supuse celor mai riguroase norme, şi lucrările făcute de primărie pot fi la fel de neglijente ca şi cele făcute în regim privat. Anveloparea este un demers care uşurează facturile a mii de oameni iarnă de iarnă, dar cât de sigură este?

„Problema este că suntem la început, că ardem etape, uneori cam repede. Că se fac lucrări proaste, nu am niciun dubiu, pentru că noi nu am depăşit stadiul la care aspectul financiar să fie singurul lucru care contează. Abia în momentul în care ne vom maturiza ca societate, când beneficiarii îşi vor da seama că au un cuvânt de spus, când constructorii îşi vor da seama că trebuie să îşi pună semnătura doar pe ce înseamnă calitate, atunci vom alege înţelept. Dar este vorba despre termen mediu şi lung”, continuă Corina Mardari.

Polistirenul transformă locuinţa într-una închisă ermetic

Un alt dezavantaj al polistirenului este acela că nu lasă clădirea să respire. Desigur, un client neavizat s-ar gândi că preferă polistirenul, care nu permite intrarea aerului din exterior în locuinţă pentru a economisi energie, dar acest lucru are dezavantaje considerabile.

„În momentul în care o clădire este închisă ermetic, se salvează energie, dar construcţia în timp nu este protejată. Începe să apară mucegaiul, condensul, deci nu poţi să îţi doreşti să trăieşti într-o casă închisă ermetic. Trebuie să ai transfer între aerul din casă, care a fost deja folosit, şi cel din exterior. Iar polistirenul nu are acest atribut de a fi un bun conducător de aer şi să lase clădirea să respire.”, spune Gino Laioş, manager BIMA Consulting Management.

Această teorie este însă combătută cu vehemenţă de mulţi dintre constructorii de pe piaţă. Acest lucru s-ar putea schimba însă, dacă măcar o parte dintre constructorii plecaţi din ţară s-ar întoarce să muncească aici.

„Plecaţi de la premisa că 10 cm de polistiren este egal cu un metru de zidărie, deci trebuie să găsiţi soluţiile care să vă aducă confortul dorit şi fără alte probleme de genul condensului. Și nu trebuie să credeţi orbeşte meşterii, trebuie să fiţi informaţi, să purtaţi o discuţie în cunoştinţă de cauză. De obicei, ai un meşter care îţi spune că ştie el ce face, că are şi echipă pricepută, că aşa a făcut la toată lumea. Aştept ca oamenii care au lucrat în construcţii în afară să se întoarcă şi să facă ceea ce au făcut şi acolo”, conchide Corina Mardari.

CITEŞTE ŞI Casa ideală: fără facturi pentru căldură sau electricitate, scoasă la vânzare cu 50.000 euro


 

31 October 2012