Amsterdam este printre puţinele oraşe din lume care nu a resimţit puternic criza economică mondială. Preţul locuinţelor din capitala olandeză a înregistrat scăderi de până în 10% şi numai între 2008 şi 2010. Dar chiar şi în acest timp, existau locuinţe care se vindeau la preţul cerut chiar din primele zile.

24611-amsterdam_1.jpgAmsterdam era un mic sătuc pescăresc în secolul XII, dar a devenit unul dintre cele mai importante porturi din lume, în Epoca de Aur a Olandei. În acele vremuri, oraşul era un centru zonal al finanţelor şi al diamantelor. Începând cu secolul XIX, Amsterdam s-a extins, iar astăzi este unul dintre cele mai însemnate centre financiare din Europa, fiind catalogat drept Oraş Alfa.

Cel mai mare oraş şi capitala Olandei, Amsterdam este împărţit în 14 sectoare administrative. Preţul locuinţelor a scăzut în ultimii ani, chiar şi la imobilele scumpe şi râvnite din zona centrală. În schimb, în zona canalului, încă sunt proprietăţi care se vând la preţul cerut chiar din prima săptămână, dacă nu chiar la un preţ mai mare, din cauza cererii. Cu toate acestea, există şi imobile care stau la vânzare de peste un an.

24612-amsterdam_2.jpgCine locuieşte în Amsterdam?

Piaţa imobiliară locală este foarte populară printre expaţii nemţi, irlandezi şi britanici, dar se găsesc  şi americani sau alţi europeni care să investească în zonă. De asemenea, este un procent foarte mare de americani care lucrează în Amsterdam, iar aceştia locuiesc în apartamente închiriate de companiile angajatoare.

Valoarea chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 1.200 euro/lună; semicentral: 970 euro/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 2.300 euro/lună; semicentral: 1.430 euro/lună

A existat întotdeauna discuţia pro şi contra despre a cumpăra sau a închiria în Olanda, în special în Amsterdam. Mult timp a fost folosită regula generală care spunea că dacă trebuie să locuieşti acolo mai mult de cinci ani şi dacă plăteşti mai mult de 1.250 euro/lună chiria, atunci o achiziţia unei locuinţe îşi merită fiecare bănuţ. Chiar dacă şi acum se foloseşte această regulă, mai sunt şi alte variabile care influenţează o decizie de achiziţie.

24613-amsterdam_3.jpgPreţuri piperate comparativ cu alte capitale europene

În Amsterdam, cele mai multe locuinţe se vând cu preţul mediu de 4.500 euro/mp. Casele uni-familiale apar rar pe piaţă, iar când se întâmplă acest lucru, se vând cu milioane de euro, în funcţie de condiţii. Proprietăţile cu vedere spre apă fac parte din gama premium.

Tranzacţiile imobiliare se desfăşoară după reguli puţin diferite faţă de în alte zone. Spre exemplu, nu se cere în mod curent un avans, iar cumpărătorul este cel care plăteşte comisionul brokerului imobiliar şi nu vânzătorul. Băncile oferă credit pentru întreaga valoare a proprietăţii, inclusiv pentru comisioanele aferente unei tranzacţii, ba chiar în unele cazuri creditează şi renovarea. Chiar şi aşa, sunt restricţii de împrumut.

Preţul apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • În centrul oraşului – 6.000 euro/mp
  • În zone semicentrale şi periferice – 3.000 euro/mp

De când Amsterdam a ajuns la mai mult de 1m sub nivelul mării, multe construcţii sunt aşezate pe piloni de lemn. Înainte de a cumpăra, specialiştii recomandă apelarea la serviciile unui inspector care poate examina fundaţia imobilului, care poate fi vechi de mai multe sute de ani. Inspecţiile acestea costă aproximativ  500 euro, dar reparaţiile ajung la 1.500 euro/mp. Reprezentaţii imobiliari spun că dacă un cumpărător nu este atent la aceste detalii, iar pilonii care susţin o clădire putrezesc, se ajunge ca în cinci ani să nu se mai poată locui în clădirea respectivă. 

CITEȘTE ȘI: Nürnberg oferă proprietăţi imobiliare mai accesibile decât alte mari oraşe germane

 

5 May 2012