Caracteristicile jaluzelelor sunt dictate de fiecare încăpere în parte. În anumite camere primează aspectul decorativ, în altele fiind mai important cel funcțional. Cu ajutorul soluțiilor decorative pentru protecția solară a ferestrelor, putem înveseli o cameră, dar specialiștii avertizează că există și riscul de a o supraîncărca vizual.

37328-hornbach_jaluzele_3.jpgPractice și moderne, jaluzelele au înlocuit, de-a lungul anilor, clasicele perdele și draperii. Deși există o varietate de culori, modele și texturi, analizele uneia dintre cele mai mari companii din domeniul construcțiilor și grădinăritului arată că, pentru clienții români, cele mai atractive culori rămân bej, roșu sau portocaliu.

„Clienții români nu fac alegeri curajoase, atunci când vine vorba de amenajare, de culori, de texturi. Cei care se ocupă singuri de amenajarea locuinței optează, în general, pentru culori neutre, atunci când este vorba de jaluzele. Mai sunt și clienți îndrăzneți, care aleg culori mai tari, poate pentru s-au obișnuit vizual cu acestea, de-a lungul anilor – cele mai bune exemple sunt roșu sau portocaliu, care au fost în tendințe în urmă cu ceva ani. Cu ajutorul jaluzelelor, putem oferi o pată de culoare unei camere, dar, în același timp, există și posibilitatea de a o supraîncărca inutil”, atenționează arhitectul Diane Mateescu. 37325-hornbach_jaluzele_1.jpg

  • Pentru un ambient plăcut în dormitor, sunt recomandate jaluzelele și rulourile opace
  • În living, rulourile de tip zebră sunt cele mai potrivite datorită eleganței pe care o emană, dar și prin prisma sistemului care permite reglarea luminii în funcție de necesitate

„Pentru un control perfect al gradului de pătrundere al luminii, recomandăm și jaluzele colorate din aluminiu care beneficiază de tehnologia „dim-out”. Aceasta permite închiderea completă a lamelelor oferind opacitate 100%. Produse sub marca proprie, Soluna, acestea sunt disponibile atât în culorile standard (alb și gri), cât și în nuanțe colorate, precum bej, verde și maro”, precizează reprezentanții Hornbach.

  • Pentru ferestrele înalte de balcon sau terasă se recomandă jaluzelele din aluminiu, bambus sau storurile
  • În cazul geamurilor oscilobatante, se poate opta pentru jaluzele din aluminiu cu sistem flexibil de deschidere care nu permite balansarea

37326-hornbach_jaluzele_2.jpgÎn cazul băilor și al bucătăriilor, aspectul decorativ este clasat pe loc secund, spun specialiștii. Cea mai mare căutare o au produsele funcționale, care se pot monta și curăța ușor. În acest sens, jaluzele clasice din aluminiu reprezintă alegerea majoritară, deși, pentru un decor distinct, sunt este recomandată și gama de plisee, disponibilă într-o varietate mare de culori.

„În România gama de plisee reprezintă o noutate, cu toate că designul lor unic oferă o notă modernă și primitoare în orice încăpere”, subliniază Mugurel-Horia Rusu, Directorul General al companiei Hornbach România.

În ceea ce privește modul de prindere, românii optează, în special, pentru produsele care nu necesită abilități tehnice de instalare, precum cele cu prindere direct de fereastră prin sistemul de clipsare, recomandate în special pentru geamurile termopan. Atât storurile, cât și pliseele sau jaluzelele din aluminiu beneficiază de acest sistem facil. Însă cel mai important lucru este efectuarea corectă a măsurătorilor, atenționează specialiștii. Pentru ca sistemele să fie perfect adaptate ferestrei, este necesar ca dimensiunile acesteia să fie corect notate.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

8 June 2015