Interiorul locuințelor poate fi cel mai mare dușman pentru sănătatea proprietarilor. Studiile au demonstrat că aerul interior poate fi chiar mult mai periculos decât cel exterior, fiind al patrulea factor de risc, ca și importanță, în scăderea speranței de viață. Spre comparație, particulele fine provenite din industrie sau trafic sunt pe locul nouă în același top, întocmit de Organizația Mondială a Sănătății. Lucrurile sunt cu atât mai complicate cu cât obiceiurile nocive au intrat în rutina zilnică a celor mai mulți proprietari, fără ca aceștia să fie conștienți de riscurile la care se expun.

35775-aer_interior.jpgPentru mulți dintre noi, 90% din zi este petrecută în interior. Acasă sau la serviciu, cele mai multe activități ale zilei se desfășoară în spatele ușilor închise. Pare un mediu sigur, dar realitatea este mai dură de atât: în încercarea de a păstra mediul interior confortabil, mulți dintre noi facem gesturi nocive.

Pericolul stă în lucrurile simple și, în aparență, sigure: construcția și văruitul casei, mobila nouă, produse de curățenie sau aerisirea insuficientă. Urmările medicale sunt grave, boli cronice precum astmul, cancerul sau bolile cardiovasculare. Cei mai afectați de aceste probleme sunt copiii și vârstinicii, dar asta nu înseamnă că cei din celelalte categorii de vârstă nu sunt vulnerabili”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Ionela Mărgineanu, medic.

Detergenții, umezeala și emisiile radioactive ascunse sunt principalele pericole

Unul dintre motivele bine cunoscute de poluare a aerului interior este fumatul, iar o bună parte din problemă a fost rezolvată odată cu introducerea legislației în domeniu. Cu toate acestea, numărul pericolelor toxice din locuințe rămâne crescut.

Monoxidul de carbon și dioxidul de azot, provenite în general de la cuptor, aragaz sau trafic, pot fi letale în doze mari, iar în doze mai mici provoacă dureri de cap, iritații ale gâtului și ochilor și o stare generală de rău. Umezeala în exces stimulează apariția a sute de specii de bacterii, ciuperci și mucegaiuri, care conduc la probleme respiratorii și astm. Substanțele chimice care se întâlnesc în cele mai multe produse de curățat, indiferent de destinația lor, pot afecta ficatul, rinichii, sistemul nervos și pot conduce la cancer. Ultimul de pe listă este un pericol invizibil și depistabil doar după muncă de cercetare a proprietarului: randonul. Este un gaz radioactiv găsit în general în sol, dar și în materiale de construcții, sol care poate afecta plămânii și poate genera cancer pulmonar”, continuă dr. Ionela Mărgineanu.

Combustibilii solizi, precum lemnul sau cărbunii, sunt o altă problemă majoră, atunci când sunt folosiți în interior. De asemenea, produsele de împrospătare a aerului interior sunt, de cele mai multe ori, pericole iminente pentru sănătate. Iar toate acestea se cumulează cu poluarea exterioară, care inevitabil pătrunde în locuințe.

Atunci când intrăm în casă, nu putem lăsa poluarea la ușă. Cea mai mare parte a poluanților din exterior pătrund în locuințe sau în clădirile în care ne petrecem aproape tot timpul. Lumânările și bețișoarele parfumate, cerurile și lacurile pentru curățarea suprafețelor, sprayurile de acoperire a mirosurilor sunt aproape întotdeauna nocive. În materialele de construcții se găsesc formaldehida sau randonul, respectiv în placaje și substanțele ignifuge din numeroase produse. Vopselurile care se aplică pe mobilă sau în camere sunt de asemenea foarte periculoase și se elimină într-un interval de luni de zile de la aplicare”, arată Erik Lebret, de la Institutul Național pentru Sănătate Publică și Mediu din Olanda.

Eliminarea prin lege a produselor nocive este un proces greoi, dar eforturile individuale pot duce la schimbări rapide în bine

Multe dintre țările europene încearcă să elimine prin lege o parte dintre aceste substanțe de poluare a aerului din interior, dar alternativele oferite nu sunt mult mai bune. Schimbările trebuie făcute mai degrabă la nivel individual, independent de legislație.

Demersurile noastre au ca scop, într-o primă instanță, înlocuirea substanțelor toxice cu unele mai puțin toxice. De asemenea, căutăm soluții care să permită înlocuirea materialelor care produc emisii, precum emisiile de formaldehidă din placaj. Rezultatele sunt greu de obținut, dar ne încurajează faptul că există materiale care au fost folosite intensiv în trecut iar acum folosirea lor este restricționată”, continuă Erik Lebret.

Pentru eliminarea riscurilor, există soluții, dar nu întotdeauna la îndemână. De exemplu, pentru soluțiile de curățat se pot folosi produse naturale sau chiar produse preparate în casă. În cazul vopselelor, există deja pe piață o gamă de produse nontoxice. Plantele de interior au o contribuție importantă la purificarea aerului. Iar aerisirea corectă are un rol crucial. Aerisirea în exces însă, poate face mai mult rău decât bine, din cauza pierderii importante de energie. În urma acesteia, este necesară la un efort de încălzire, care implică adesea combustibili fosili și conduce la poluarea atmosferică și un cerc vicios la care participăm cu toții.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

 

 

19 November 2014