Toată lumea îşi doreşte o reţetă a succesului. Pentru mulţi ani, domeniul imobiliar a fost unul dintre cele mai sigure locuri în care puteai plasa banii, indiferent dacă erau mulţi sau puţini. Un teren, o casă, un apartament, orice tip de achiziţie era încurajat şi promovat ca fiind cel mai sigur depozit pe termen lung. Acum însă, lucrurile s-au schimbat. Investiţiile în imobiliarele au devenit apanajul profesioniştilor cu bugete mari şi planuri bine puse la punct. Informaţiile pe care ei le deţin nu sunt însă unele secrete. În ce domenii imobiliare trebuie să plasezi banii acum, pentru a fi rentabil? Iată o întrebare la care IMOPEDIA.ro a primit răspunsul.

31341-investing.jpgRegulile din piaţa imobiliară s-au schimbat, iar jucătorii cei mai versatili s-au adaptat. Ei au continuat să facă profit, doar că şi-au modificat radical strategiile. Dacă până în 2008, apartamentele, casele şi terenurile atrăgeau atenţia celor mai mulţi dintre cumpărători, acum celelalte domenii ale segmentului imobiliar sunt cele profitabile.

„În acest moment, clădirile de birouri sunt cele mai interesante pentru investitori. Un avantaj este faptul că, pe acest segment, există o ofertă mai bogată faţă de alte segmente. Retailul este afectat de încrederea scăzută a consumatorilor, aceştia nu mai sunt dispuşi să cheltuiască atât de mult. În cazul terenurilor, poate doar cele agricole mai sunt de interes, datorită cererii în creştere pentru alimente, la nivel mondial. Iar domeniul rezidenţial este blocat de un cerc vicios format din bănci, cerere, ofertă şi preţ”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro James Kinnell, director de dezvoltare pe Europa de Sud-Est al Jones Lang LaSalle.

Segmentul rezidenţial, disputat de specialişti

Puterea segmentului rezidenţial este controversată. O parte dintre marii jucători ai domeniului sunt de părere că acesta a fost atât de puternic destabilizat de criza economică încât se va recupera ultimul. Alte voci puternice susţin că exact domeniul rezidenţial va fi cel care va scoate România imobiliară din criză. Dar pentru a se ajunge acolo, trebuie restabilită relaţia băncilor cu clienţii de credite.

„Împrumuturile imobiliare şi ipotecare reprezintă motorul segmentului imobiliari. Aşa se crează cererea de proprietăţi. Dacă creditarea nu este la un nivel competitiv, lucrurile nu se pot dezvolta. Odată ce va creşte cererea, invariabil vor creşte şi preţurile locuinţelor, iar acest lucru depinde în mod direct de disponibilitatea instituţiilor bancare”, continuă oficialul Jones Lang LaSalle.

Potrivit acestuia, odată ce băncile ar reîncepe creditarea la cote relevante, chiar şi dezvoltatorii care nu au contruit apartamente de criză vor începe să vândă. Totuşi, mult mai uşor le va fi celor care ridică ansambluri rezidenţiale ale căror apartamente au suprafeţe mai reduse şi costuri de întreţinere economice.

„Există pe piaţă un număr important de apartamente nevândute din blocuri ridicate imediat înainte de criză. În momentul în care ele vor fi absorbite de cererea locală, dezvoltatorii lor vor începe să construiască produse noi. Ideal este să se construiască acum, când preţul materialelor de construcţii este la unul dintre cele mai scăzute niveluri ale ultimilor ani”, explică James Kinnell.

Băncile nu sunt singurele care împiedică dezvoltarea segmentului rezidenţial

Dar nu numai băncile reprezintă o problemă pentru dezvoltarea segmetului rezidenţial. Lipsa de transparenţă, lipsa unor standarde de calitate, dorinţa clienţilor de a alege cel mai mic preţ în defavoarea serviciilor de calitate ceva mai scumpe, toate aceste lucruri conduc la un tablou general îngrijorător.

„Pe piaţa din România nu există încă un indice imobiliar oficial, calculat pe baza valorilor de tranzacţionare, existând în schimb mai mulţi astfel de indicatori calculaţi de organisme private pe baza preţurilor afişate. Toate datele disponibile în piaţă arată o scădere generală a preţului activelor imobiliare în ultima perioadă, fără ca amplitudinea acesteia să poată fi măsurată cu precizie”, arată un raport întocmit de companiile de consultanţă Euro-Expert şi Expert Valuation.

Iar aceste probleme nu blochează numai cererea internă, venită de la clienţii persoane fizice. Ele blochează întregul mecanism de atragere de bani în România. Puţinii investitori interesaţi încă de domeniul rezidenţial preferă să aleagă ţările vecine ca destinaţii finale ale fondurilor lor.

„Piaţa românească este expusă unor riscuri suplimentare, datorate tranzacţionării în monedă străină, a scăderii populaţiei şi a numărului extrem de mare de locuinţe ocupate de proprietari.  Această situaţie este amplificată de lipsa de transparenţă pieţei, costurile ridicate şi viteza scăzută de tranzacţionare”, continuă oficialii Euro-Expert şi Expert Valuation.

În Capitală, numărul total de locuinţe este de aproximativ 800 mii, împărţite în aproape două milioane de camere şi având o suprafaţă locuibilă totală de peste 30 milioane mp. 10% din populaţia României locuieşte în Capitală, unde se regăseşte 10% din fondul locativ naţional.

CITEŞTE ŞI: Investiţiile în agricultură: profit şi stabilitate, în timp record


21 August 2013