Valoarea locuințelor din Capitală a urcat față de anul trecut, potrivit grilei notarilor pentru 2015, după care se calculează taxele și impozitele pentru tranzacțiile imobiliare. Cele mai mari creșteri au fost înregistrate pentru zonele centrale, unde prețurile au urcat chiar și cu 10%, în timp ce pentru majoritatea cartierelor bucureștene, valorile au urcat cu doar câteva procente.

36130-pretul_locuintelor.jpgPrețurile locuințelor din grila notarilor au fost majorate anul acesta pentru București. În 2015, valoarea proprietăților din Capitală a urcat, în medie, cu 5%. Cele mai mari creșteri au apărut în cazul locuințelor din zone ultra-centrale sau centrale, unde valoarea proprietăților a urcat chiar și cu 12% față de anul trecut.

VEZI AICI Cât costă apartamentul tău, în Grila Notarilor din 2015?

Grila notarilor pentru anul acesta stabilește prețul locuințelor din București pentru 86 de zone, după numărul etajului, gradul de confort și anul construcției. Cu toate acestea, valorile indicate sunt simțitor sub prețurile din piață, reprezentând nivelul cel mai scăzut la care se poate încheia contractul de vânzare-cumpărare.

  • Cele mai mari creșteri de preț (până la 12%) au fost înregistrate în zone centrale precum bd. Dacia, între Calea Griviței - Piața Romană - Piața Spaniei sau între Calea Victoriei - Bulevardul Lascăr Catargiu - Bulevardul Iancu de Hunedoara
  • Majorări simțitoare de preț au fost stabilite și pentru zone precum Calea Călărașilor (între Piața Corneliu Coposu și Piața Traian). Aici, valoarea locuințelor a urcat cu până la 10%
  • Însă în cele mai multe cartiere ale Capitalei, valorile au urcat cu 3-5%

Valoarea proprietăților imobiliare este actualizată o dată pe an, iar grila notarilor este comunicată direcțiilor teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice. Ghidul urmărește stabilirea valorilor orientative pentru proprietăți imobiliare de tip rezidențial, comercial și industrial pentru uzul birourilor notariale, având în vedere respectarea prevederilor din Codul Fiscal, reprezentând un studiu al pieței imobiliare locale, bazat pe analiza tranzacțiilor efectuate în anii anteriori și pe anticiparea evoluției viitoare.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

 

12 January 2015