În anii de după criză, toată lumea care a participat la piaţa imobiliară, de la proprietari şi clienţi la agenţi şi dezvoltatori, a încercat să prindă un tipar de funcţionare. Să găsească noile reguli ale jocului. Anul trecut a marcat un punct de echilibru, iar de anul acesta încep schimbările. Discuţiile despre programul Noua Casă, anticiparea evoluţiei leului în raport cu euro, venirea sezonului cald, toate vor contribui la o nouă dinamică a segmentului.

29938-real-estate-law.jpgImplementarea programului Noua Casă ar fi cu siguranţă cea mai mare schimbare pe care o poate aduce anul 2013. În mod normal, numai zvonul demarării acestui program ar fi trebuit să pună pe jar proprietarii de locuinţe vechi. Agenţii se aşteptau ca preţurile să scadă pe acest segment, dar proprietarii au devenit mult mai precauţi. De acum, nu mai formăm o piaţă condusă de zvonuri. Oricine doreşte să cumpere sau să vândă o proprietate calculeaza fiecare pas.

Deocamdată nu se resimte o schimbare generată de Noua Casă. Realitatea este că, pentru a simţi o revigorare, totul pleacă de la puterea de cumpărare şi gradul de îndatorare pe care îl suportă cineva. Puterea de cumpărare din ultimii ani s-a erodat, dar capacitatea de a cumpăra un imobil a cresut, pentru că scăderea preţurilor a fost mult mai puternică decât ritmul cu care a scăzut puterea de cumpărare. Pentru cei care au cash, oportunitatea este mult mai bună decât anii trecuţi, indiferent dacă vor o casă nouă sau veche”, arată Adrian Șişchin, director regional RE-MAX România.

Comportamentul politicienilor influenţează în mod direct decizia de vânzare/cumpărare

Aceeaşi stabilitate în faţa zvonurilor s-a manifestat şi la sfârşitul anului trecut, în perioada alegerilor. Românilor nu le-au fost suficiente promisiunile guvernanţilor la schimbarea de conducere, aşa cum era până acum, ci au aşteptat să vadă exact ce se întâmplă şi cum evoluează lucrurile, înainte de a lua o decizie.

„La noi, politicul influenţează în mod direct piaţa imobiliară. Cum este ceva agitaţie pe segmentul politic, cum toată lumea se pune în gardă. În ultimii ani, perioadele cu alegeri au fost bune, oamenii scoteau banul. Anul acesta a fost atipic, alegerile au venit cu multe probleme iar clienţii au preferat să fie precauţi. Ultimul semestru al anului trecut a fost extraordinar de încet, ca şi tranzacţii, ca şi atitudinea clientului. După anul nou, clienţii au devenit mult mai activi pe piaţă. Alegerile s-au terminat, oamenii ştiu care este direcţia şi acţionează în consecinţă”, arată Ruxandra Cleciu, preşedintele ARAI.

Stabilitatea cursului valutar anunţată pentru 2013 este un motiv în plus de siguranţă pentru tranzacţii

Cifrele arată că interesul clienţilor de a viziona proprietăţi a crescut iar numărul tranzacţiilor s-a dublat în acest interval. Iar schimbările abia au început să se facă simţite, căci venirea primăverii înseamnă în fiecare an revigorarea pieţei imobiliare.

„În special familiile cu copii caută de pe acum un loc în care să se mute, astfel încât la momentul la care începe şcoală, să fie deja comod instalate. Există o efervescenţă mai mare în această perioadă. Toată lumea ezită înaintea achiziţiei, dar în momentul în care apare o oportunitate, se concretizează tranzacţia. Preţul rămâne critic în decizia de achiziţie a unei locuinţe”, arată Adrian Șişchin.

Un alt factor de risc, pentru cei implicaţi în demersuri imobiliare, este evoluţia cursului. Chiar dacă tranzacţiile efective nu se fac în euro, toate preţurile din acest segment sunt exprimate în euro. Astfel, orice evoluiţie a cursului valutar îi face fie pe clienţi, fie pe cumpărători să îşi modifice pretenţiile şi aşteptările. Pentru anul acesta însă, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a dat asigurări că moneda naţională s-a stabilizat. El se aşteaptă la un curs care să nu depăşească 4,6 lei.

CITEȘTE ȘI: Piaţa imobiliară s-a stabilizat. Încotro se îndreaptă acum?


16 April 2013