Bogaţii Europei nu au avut un an bun pe plan financiar. Statisticile arată că au obţinut în 2012 cele mai slabe randamente ale averilor din ultimii cinci ani. De vină, se pare că ar fi incertitudinile economice care i-au determinat să investească prea mulţi bani în active considerate sigure, dar generatoare de profit redus, notează CNBC.

28668-glob-pamantesc666.jpgRandamentele anuale au coborât chiar şi la un sfert faţă de anul trecut, arată  un studiu realizat de firma Campden Wealth şi grupul elveţian UBS.

La sondaj au participat 60 de birouri de familie, reprezentând mici firme de servicii financiare înfiinţate pentru administrarea averilor familiilor bogaţilor. Potrivit datelor prezentate de CNBC, birourile care administrează averea unei singure familii bogate din Europa au obţinut un randament anual mediu de 3,6%, faţă de o ţintă de 8%. În cazul firmelor mai mari, care administrează averea mai multor familii bogate din Europa, randamentele au fost chiar mai mici. Acestea au raportat un procent de 2%, sub ţinta de 5%.

O cincime dintre firmele care au participat la sondaj au avut pierderi în 2012, anii anteriori fiind mult mai buni pentru afacerile lor. Spre exemplu, companiile au înregistrat randamente medii anuale de peste 8% în 2011 şi de aproape 12% în 2010.

Sondajul, aflat la a cincea ediţie, acoperă birouri de familie administrând active între 50 milioane euro şi 1,5 miliarde euro.

 

CITEȘTE ȘI: Top 10 – Cele mai valoroase branduri din lume

 

12 December 2012