Nu deschide usa agentilor imobiliari!

Sa nu primesti niciodata un agent imobiliar in casa! Sunt niste lepre, care nu fac nimic si iti cer o groaza de bani! Mint, inseala si trag tzepe! Asta fac agentii imobiliari! Asa se ‘sfatuiesc’ unii consumatori intre ei. Daca nu se schimba rapid ceva in piata vom ajunge ca din ce in ce mai multi clienti sa ocoleasca agentii si agentiile imobiliare. Pe buna dreptate! Nu de putine ori am auzit de la agenti ‘cu experienta’ ca fac referire la fostii lor clienti utilizand expresii ce nu fac cinste agentilor imobiliari, ca breasla. Clientul era denumit ‘fraierul ala‘ sau ‘daca dadeai de un cretin care era in prima zi de cautari iti blestemai zilele‘ ori ‘ii trageai tzeapa de 3.000 de EUR si aveai bani o luna‘. Urat, foarte urat. Multi dintre astfel de agenti au iesit din piata, altii se indreapta spre usa de iesire.

De ce consumatorii urasc si ocolesc agentii imobiliari
Am putea sa dam vina pe agentii imobiliari, ca sunt de slaba calitate sau de un caracter indoielnic. Am putea sa dam vina pe consumatori ca nu inteleg cat efort depune un agent imobiliar in fiecare luna, fara sa aiba garantia ca la sfarsit de luna va pleca cu ceva bani acasa (pentru cei ce nu stiu, agentii imobiliari sunt platiti la incasari si nu au salarii ori au salarii extrem de mici). Am putea sa dam vina pe guvernanti pentru ca, prin ignoranta, au perpetuat jungla si evaziunea fiscala din domeniul serviciilor imobiliare. Poate ca toti au o parte de vina, dar cea mai mare vina o are

SISTEMUL DE LUCRU, izvorul urii fatza de agentii imobiliari
Acest sistem de lucru – intermedierea (fara cod de conduita ori fara contract, fara factura) – este perpetuat in Romania de agenti inca de la inceputurile pietei imobiliare. Cand este ‘angajat’ un nou agent acesta invata ‘meserie’ de la managerul/patronul agentiei sau de la un agent ‘cu experienta’. Agentul ucenic invata cum sa minti ca ai clienti ca sa ajungi la vanzator, cum sa faci poze la locuinta acestuia, cum s-o publici pe portalurile imobiliare si cum sa astepti  sa ‘intre’ un potential cumparator pe ea (adica sa sune un cumparator care este interesat de acea proprietate). Apoi agentului i se explica cum, chiar inainte de a ‘urca la proprietate’  sa ii ‘bage cumparatorului sub nas’ un contract ori conventie (de vizionare, de comision etc.) in care este prevazut ca, in cazul in care cumparatorul (sau prietenii, rudele de gradul n etc) vor cumpara proprietatea, agentul va primi un comision (de regula, 3% din valoarea tranzactiei dar se negociaza si pana la 500 EUR). Odata ce a semnat, cumparatorul devine ‘client’. Agentul-ucenic invata cum sa mearga la proprietate – iar, daca este posibil, agentul trebuie sa semneze si un contract de vizionare cu vanzatorul, sa ‘dea si el’ 3% -  si sa se roage ca acelui client sa-i placa acea proprietate. In acest caz fericit, agentul are un singur tel: proprietarul sa lase din pret iar cumparatorul sa urce cotatia astfel incat sa se ajunga la un consens. De aici incepe tot necazul: interesele ambilor ‘clienti’ sunt afectate dar agentul va cere comision de la amandoi. Acesta este izvorul urii fatza de agentii imobiliari. Solutia este una singura si se numeste REPREZENTARE, un alt sistem de lucru in care, intr-o tranzactie, agentul reprezinta interesele unei singure parti. Sa facem o analiza comparativa a celor doua sisteme de lucru.

Intermediere vs. Reprezentare
Vestea buna este ca agentii imobiliari care ofera consumatorilor ‘servicii’ de intermediere vor dispare curand. Pentru ca nu-i doreste nimeni. Este doar o chestiune de timp. Vor supravietui agentii care vor oferi reprezentare si care se vor afla accidental in situatia de a factura ambele parti, caz in care vor cere acceptul scris atat al vanzatorului, cat si al cumparatorului. Din prisma vanzatorului, spre exemplu, sa vedem de ce:

Diferente intre sistemele de lucru Intermediere Reprezentare
Este Cumparatorul clientul Agentului DA NU
Agentul prezinta Cumparatorilor si alte locuinte concurente Intotdeauna Nu neaparat
Agentul este platit de Cumparator DA NU
Cauta Agentul cel mai bun Cumparator NU DA
Pot Cumparatorii sa ia legatura direct cu Vanzatorul NU DA
Protejeaza Agentul interesele Vanzatorului NU DA
Protejeaza Agentul Pretul de Vanzare NU DA
Controleaza Vanzatorul pretul la care ii este promovata proprietatea NU DA
De ce tip de negociere beneficiaza Vanzatorul cu un singur cumparator cu mai multi cumparatori
Agentul incearca sa negocieze Pretul de Vanzare Doar in JOS Doar in SUS
Agentul prezinta Vanzatorului oferte de la Cumparatori in forma Verbala Scrisa
Au valabilitate ofertele Cumparatorilor NU DA
Utilizeaza Agentul informatiile primite de la Vanzator impotriva acestuia DA NU
Respecta Agentul un Cod de Etica si Conduita NU DA
Informatiile privind preturile din piata sunt prezentate Vanzatorilor si Cumparatorilor in forma verbala scrisa
Comisionul mediu impartit de Agent cu alti agenti care aduc Cumparatori 0% – nimic 50% din comision
Promoveaza Agentul proprietatea in zona NU DA
Cat risca Agentul, in medie, daca proprietatea nu se vinde (buget de promovare, timp alocat pentru proprietate etc.) 10 EUR 200 EUR
Comisionul pe tranzactie cerut de Agent 6% 6%

Precizare: Sistemul de intermediere prezentat aici este cel pe care il practica majoritatea absoluta a agentilor imobiliari. Sunt si unii agenti imobiliari care, desi lucreza in sistem intermediere, incheie contract cu ambele parti, respecta norme de bun simt, emit facturi si fac eforturi sa impace ambii clienti, atat vanzatorul cat si cumparatorul. Dar acestia sunt foarte putini iar interesele contrare ale vanzatorilor si ale cumparatorilor nu sunt protejate, fireste, iar cele mai multe din diferentele prezentate in tabel sunt valabile si pentru acesti agenti.

Lista cu diferente intre cele doua sisteme de lucru poate continua. Un agent de reprezentare pentru Vanzator este ca un avocat al Vanzatorului; agentul va vinde proprietatea ca si cum ar fi a lui, adica va tine de pret si va pune suflet in acea vanzare. Va rascoli piata pentru a cauta cel mai motivat cumparator, pentru a aduce cat mai multi cumparatori calificati (i.e. au bani si vor sa cumpere) la proprietate si va vinde celui ce ofera cel mai mare pret. Iar pentru toata promovarea agresiva, atat in zona, cat si pe Internet, MLS sau alte canale de promovare, Agentul va aloca un buget propriu (pentru care Vanzatorul ar fi trebuit sa plateasca sume de ordinul sutelor de EUR). Iar proprietatea va fi promovata cu mentiunea: comison 0% de la cumparatori.

Un agent de reprezentare nu se compara cu ceilalti agenti care fac intermediere. Este absolut diferit, este cu totul altceva. Daca esti Vanzator si vrei sa obtii cel mai bun pret pentru proprietatea ta atunci ai doua solutii: sa faci ce face si sa inveti ce stie un agent de reprezentare sau sa iti angajezi unul sa lucreze pentru tine si numai pentru tine. Agentul de reprezentare negociaza pentru tine, pentru pretul tau. El este avocatul tau. In oglinda, este valabil si pentru Cumparatori. Cine are avocat bun de partea lui castiga, cine are avocat care este platit si de cealalta parte pierde. Intermedierea este rea, reprezentarea este buna. Tu, draga Consumatorule, ai dreptul sa alegi!

SFAT: Da, nu deschide usa agentilor imobiliari si nu-i lasa sa faca poze la locuinta ta inainte sa-i intrebi: TU FACI INTERMEDIERE SAU REPREZENTARE? Tu pe cine reprezinti, pe mine sau pe cumparatori? Si, ca sa-i verifici, intreaba Cumparatorii daca ei platesc agentul sau daca au incheiat un contract cu Agentul.

Nu lucra fara contract cu agentii imobiliari, asigura-te ca scrie in contract ca iti reprezinta doar tie interesele, ca nu percepe comision de la cumparatori, ca investeste un buget rezonabil pentru promovarea spre vanzare a locuintei tale, ca ai clauza de reziliere a contractului daca nu isi indeplineste obligatiile contractuale. Altfel te supui unor riscuri inutile iar rezultatul va fi vanzarea la un pret cu mult mai mic decat asteptarile tale, vei pierde atat comsionul platit agentului dar, mai ales, vei pierde mii de euro la ‘negociere’. Convinge-te ca ai unde sa il reclami, ca este membru intr-o Asociatie profesionala, ca respecta un cod de etica si conduita.

Vanzarea locuintei tale este, poate, cea mai mare tranzactie din viata ta. Nu te juca cu banii tai la ruleta agentilor imobiliari de intermediere, pentru ca rezultatul va fi unul singur: vei pierde.

————————————–

Tu, cand iti alegi agentul imobiliar, ce sistem de lucru preferi?

View Results

Loading ... Loading ...

————————————–

Share and Enjoy:
 • Digg
 • Sphinn
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google

Taguri: , , , , , , , , , , ,

33 Raspunsuri pentru “ Nu deschide usa agentilor imobiliari!”

Pages: [2] 1 » Show All

 1.  20 Alex Imobiliare Timisoara
  3 October 2014 :: 12:16 am
    0 (0/0) NU sunt de acord Sunt de acord

  Foarte bine! Foarte util, prezentare pe intelesul tuturor! merci fain,… sunt “aiureah” din astia peste tot…Acum in 2014 agentiile imobiliare au nevoie de profesionisti, ca oricare firma care tinde spre un brand sau cel putin un profit mai mare si o informare mai buna a posibilului cumparator imobiliar.

 2.  19 Bianca
  17 May 2013 :: 2:48 pm
    0 (0/0) NU sunt de acord Sunt de acord

  Am semnat si eu o conventie de asta cu o agentie, inainte sa semnez am anuntat k nu sunt proprietar ca e mama mea au spus k nu e nevoie de nimic k pot decide si eu, am vandut ap cu ei dupa multa vreme ( care era pe numele mamei) si acum ei cer comision. Pot sa a oblige sa platesc?

  Servus Bianca! Iti recomand sa consulti un avocat pentru a obtine un raspuns avizat pe situatia descrisa de tine. In mod normal, mai ales dupa noul cod civil, esti buna de plata daca agentia ti-a oferit serviciile mentionate in conventie. Cade in sarcina agentiei sa probeze acest lucru iar, de regula, judecatorii asculta atent punctul de vedere al persoanelor fizice. Te poti adresa si OPC-ului: afla ce drepturi ai de aici.
 3.  18 Andreea
  3 April 2013 :: 11:09 am
    0 (0/0) NU sunt de acord Sunt de acord

  Depun marturie ca sunt mincinosi: pe site-ul uneia dintre cele mai bine cotate agentii, cu rezonanta si in afara si cu un x in nume, este postata cel putin o proprietate vanduta de 6 luni deja, la o valoare mult mai mare decat pretul tranzactionat. Nu e vorba doar ca mint, dar manipuleaza piata si asteptarile cumparatorilor si vanzatorilor, perpetuand pe piata o debandada favorabila doar “smecherilor” si facand din procedura de achizitie/vanzare un circ istovitor.

  Buna Andreea! Cred ca ar trebui sa le spui celor de la Remax (daca la ei te referi) despre acest lucru. Este posibil ca ei sa nu stie acest lucru. Nu cred ca vor sa dezinformeze cu intentie.
 4.  17 unu'
  19 November 2011 :: 10:02 am
    2 (2/4) NU sunt de acord Sunt de acord

  Punctul de vedere al unui client arhitect:

  Caut de peste un an, vizitand 4-5 proprietati pe luna, in Bucuresti.
  Vizitez atat prin intermedierea agentilor cat si fara, am banii, vreau doar sa ma mut undeva decent. DECENT. Nu exista perfectiune, sunt constient. Mai stiu si ca nu exista pret corect, exista doar pretul creeat de piata.

  Concluzii:
  1. Fondul construit, din care poti alege, este groaznic. Constructiv, urbanistic, etc.
  2. Singurul agent imobiliar pe care l-am intalnit sa nu spuna prostii a fost unul care a tacut. In rest: vai-si-amar.

  ce suprafata are locuinta? – “nu stiu” sau o cifra aiuritoare, fara legatura cu realitatea. Pana acolo incat mi s-a spus ca o garsoniera de 28 mp are “46,5 mp + 10 mp spatii comune”.

  anul constructiei? “nu stiu” sau o aproximare iarasi iesita din scara, desi contrariul este usor verificabil in acte sau din tipul constructiv.
  Ati auzit un agent imobiliar sustinand ca o casa din 1922 are fundatii din beton armat? Eu am auzit freo’ 3.

  unde este? “in spatele reperului X”. Asta inseamna de la 200m (ok) pana la 2 kilometri (“da, in spate, ce n-ati inteles?”.

  starea cladirii? “excelenta”
  au incercat sa-mi vanda inclusiv o locuinta care urma sa fie despartita definitiv in doua de un perete de beton, fara usa, de catre proiectul de consolidare. A trebuit sa descopar asta singur, cautand prin dosarele administratorului. A trebuit sa caut in dosarul de structura, pentru ca in dosarul de arhitectura, culmea, lipsea chiar planul respectiv. Tzeapa pe fatza, in timp ce se uita in ochii clientului spun ca “nu stiau”.

  Pe scurt: ai mai multe sanse sa afli singur plusurile si minusurile unei proprietati decat impreuna cu un agent imobiliar.
  Pai ia stati un pic: eu de ce ar trebui sa-l platesc? Ca sa ma rog de el sa taca din gura macar?

  Se spune in presa ca agentiile imobiliare au inceput sa o duca greu.
  E bine. Inseamna ca piata regleaza incet aceasta pocitanie numita “agent imobiliar”.

 5.  16 Florin
  15 September 2011 :: 11:43 pm
    -1 (3/2) NU sunt de acord Sunt de acord

  Acum serios vorbind sa nu mai aruncam cu pietre in sistemul a sau b ambele sunt corecte, din punctul meu de vedere, atata timp cât agentul imobiliar se dedica meseriei pe care o face.
  Se vor găsi mereu cumpărători care in dorința lor de a primi un serviciu gratis, sau furat, vor striga hotul! Eu lucrez de 12 ani in domeniul imobiliar si recunosc ca sunt in piața Agenti nepregatiti.
  Dar sunt si prea mulți cumpărători care apelează la agenții după care li se pare ca agentul nu face nimic, de ce mai apelează ? Dacă observati ei sunt cei mai vehementi, nu am văzut prea mulți cumpărători care sa sune după un anunț si când realizează ca vorbește cu un agent imobiliar sa spună ca nu dorește sa colaboreze cu agențiile ci cer detalii, cer întâlnire cu agentul după care nu mai doresc sa *** ătească comision, ceva nu se leagă nu este ASA? pai va răspund tot eu ei pleacă cu gindul sa ocoleasca agentia de la început acum mă întreb si eu unde este dreptatea? Cati proprietari ati văzut sa se planga prin forum-uri, prea putini! Sfat pentru cumpărătorii care nu vor sa *** ătească comisionul sau vor sa *** ătească mai putin decât cel afisat de agenție transmiteti agentiilor intentiile voastre, asa vor putea alege sa se ocupe sau nu de dumneavoastră, suntem companii private avem dreptul sa ne selectam clienții.

  Poate vrei sa spui ca nici un sistem de lucru nu este corect daca agentul este incorect. Cu asta sunt de acord. Asa cum poate stii, lucram la legea imobiliara.
 6.  15 Florin
  15 September 2011 :: 11:17 pm
    1 (0/1) NU sunt de acord Sunt de acord

  Foarte educativ! Deci sa înțeleg si eu: dacă agentul lucrează pentru ambele părți ia 6% in condiții optime deci prețul proprietarului+6%= Y
  Dacă agentul lucrează doar pentru proprietar ia 6% de la proprietar
  deci prețul proprietarului+6%= Y
  Dacă agentul lucrează doar pentru proprietar ia 6% de la proprietar accepta colaborare si da 50% din comision agentului care reprezintă cumparatorul, rămâne cu 3%, agentul care reprezintă cumparatorul ia de la proprietar, prin agentul exclusiv, si mai încasează 3% de la cumparator
  deci prețul proprietarulului +6%=Y+3%= ups am păcălit clienții ( ambi clienți) prețul final de tranzactie mai mare!
  Nu mai înțeleg nimic sau sunt eu greu de cap

  Servus Florin! La aritmetica stai bine :) Totusi, nu trebuie sa te mire faptul ca valoarea comisioanelor variaza - de cele mai multe ori - intre 300 de EUR si 3.000 EUR de la un singur client. Uiti ceva: in cazul reprezentarii vanzatorului cumparatorul nu plateste comision. Cu exceptia cazului in care doreste sa fie reprezentat de agentul lui, agent care nu ar trebui sa fie platit decat de Cumparator. Deci nu exclud cazul in care ambii agenti comisioneaza clientii. Problema nu este nivelul comisionului (asta se stabileste la negociere intre client si agentul lui) ci CUM se obtine acest comision: pe merit sau prin minciuna ori neprofesionalism.
 7.  14 petre
  13 September 2011 :: 12:21 pm
    -1 (5/4) NU sunt de acord Sunt de acord

  Si vrei sa insinuezi ca asta face in mod regulat un agent imobiliar ?! Pentru 99 % dintre ei primul moment cand intr-adevar pot spune ca muncesc este cand isi freaca mainile de bucurie ca au mai pacalit un fraier ! Problema mea e ca, din pacate,am avut mult prea mult de furca cu voi pentru a sti foarte bine ce vorbesc – acte facute in graba, incomplete ( si alea facute pe genunchi de vreo fatuca angajata ca secretara intre doua slujbe normale). Iar in ceea ce priveste “pierdutul” timpului cautand o proprietate … il folosesc cautand o proprietate care ( daca nu ar fi acesti intermediari dezonesti) ar fi mult mai bine prezentata de proprietar, cu detalii si fotografii sugestive, fara a prezenta totul doar ca sa atraga pacaliciul la vizionare. La care de multe ori marele agent habar n-are ce o sa gaseasca.Si totul fara a cheltui o carca de bani de aiurea. Caderea pietei imobiliare e cel mai bun lucru care se putea intampla , poate asa mai dispar din lipitori.

 8.  13 Daniel Dobre
  27 August 2011 :: 12:02 am
    1 (6/7) NU sunt de acord Sunt de acord

  @petre: ce mare dreptate ai mister! O sa ii sun si eu pe clientii mei sa le spun ca sunt niste fraieri ca nu pierd cate 3-4 ore pe zi, timp de 3-4 luni, pentru a isi cauta singur proprietati, in ziare si pe net. Apoi, ca pierd inca 3-4 ore pe zi pentru a vedea daca ce au gasit acolo, se pupa cu ce e la fata locului. Apoi, pentru a vedea daca actele sunt ok, daca ala care a deschis usa chiar e proprietarul si poate vinde, iar mai departe tot singur, sa se ocupe de punerea in ordine a actelor si aranjarea vanzarii pana in cele mai mici detalii, sa isi negocieze singur pretul ,sa se ocupe personal de credit, sa fac el 20 de drumuri banca-notar-proprietar-proprietate, etc. Iar dupa ce termina, sa isi caute si alt loc de munca, ca de la actualul, sigur il dau sefii afara, ca in loc sa isi faca treaba, umbla de nebun!

 9.  12 petre
  22 August 2011 :: 7:26 pm
    4 (4/8) NU sunt de acord Sunt de acord

  In afara de faptul ca vaneaza potentialii vanzatori si ii fac “captivi” prin contracte de 2 lei, ce mare *** fac lipitorile astea ??? Pentru cine vrea sa-si cumpere sau sa-si vanda o proprietate azi Internetul sau ( pentru cei de moda veche ) ziarele de anunturi sunt arhisuficiente ! Exista cineva caruia sa-i fie lene si sa prefere ca, in loc sa rasfoiasca zilnic cateva pagini de anunturi, sa plateasca mii de Euro unor asa-zisi “agenti imobiliari”? Daca DA… atunci isi merita soarta de *** !

 10.  11 Lucian
  19 August 2011 :: 1:49 pm
    3 (3/6) NU sunt de acord Sunt de acord

  Eu cred ca vreti sa induceti “consumatorul” pe terenul dv .Au abordat multi stilul asta de lucru, reprezentarea, comision 0 de la cumparatori, MINCIUNI, MINCIUNI, MINCIUNI…cumparatorul plateste comisionul fara sa stie ca il plateste, este inclus in pretul pe care il REPREZINTA agentul MINCINOS . Intermedierea este cea mai CORECTA forma de lucru in domeniul asta, ambii sunt clienti, ambii sa plateasca COMISION…e drept ca e mai greu sa faci o tranzactie in felul asta, e drept ca se munceste infinit mai mult dar este cel mai CORECT vav de ambi clienti.

Pages: [2] 1 » Show All

Lasa un comentariu

Cauta
info
Ultimele Comentarii
Servus, Florin! Nu cunosc nicio persoana, nicio insitutie, care sa iti poata raspunda responsabil la intrebarile tale. Desi modele de previziune exist...
BUNA ZIUA, as dori cateva raspunsurii cat mai concrete la doua intrebari daca cineva este in masura sa imi raspunda. 1 preturile in 2015. 2016 vor cr...
Salut! Nu am date privind zonele si segmentele respective dar o sa redirectionez cererea ta catre un profesionist in evaluari, cu speranta ca te poate...
buna ziua! Doresc precizari la evolutia preturilor la apartamente in orasul Radauti si la spatii comerciale in orasul Suceava perioada 2013 -2015. In ...
Buna ziua,Sunt de acord cu cele spuse de dvs. Trebuie sa ne orientam atent deocamdata, sa evitam prefacutii si ageamii cu care riscam sa pierdem bani ...
Blog IMOPEDIA
Imopedia RUN
20-Sep-2012
Asigurarea obligatorie a locuințelor s-a transformat într-un concept atât de superfluu încât parcă orice discuție trece pe lângă urechile celor care ar trebui să fie dire
Bloguri AFILIATE IMOPEDIA
Daniel Dobre
05-Oct-2015
Ultimii ani au adus in imobiliare din ce in ce mai multe deschideri de localuri. Am observat cu precadere o inclinatie a celor din domeniu catre locatii deosebite si catre foste "g
Adrian Crivii
09-Sep-2010
Deși piața de capital are ca rol primordial atragerea de surse financiare la costuri rezonabile pentru capitalizarea companiilor, aceasta nu își face simțită efectul benefic
Tag-uri
RSS Feed
Subscribe in NewsGator Online Add to netvibes Subscribe in Bloglines Add to Google Reader or Homepage Powered by FeedBurner