Sudul Bucurestiului nu prezinta interes pentru companiile imobiliare


Gandul - 20.07.2006
Din cauza lipsei utilităţilor, dar şi a snobismului cumpărătorilor

Proiectele imobiliare ocolesc sudul Capitalei, chiar daca pretul terenurilor este la jumatate fata de zona de nord. Analistii imobiliari comenteaza diferit acest fenomen. Unii sustin ca de vina este lipsa cailor de comunicatii si a infrastructurii, in timp ce altii nu se sfiesc sa-i acuze de snobism pe potentialii cumparatori.

“Punctele cardinale care s-au dezvoltat cel mai mult sunt cele care au cai de comunicatii importante: Bucuresti-Brasov, Bucuresti-Constanta sau Bucuresti - Pitesti. Este evident faptul ca zona de sud a ramas mult in urma la acest capitol”, ne-a declarat analistul imobilar Radu Zilisteanu.

De cealalta parte, reprezentantii unei importante agentii imobiliare bucurestene cred ca si componenta psihologica are un rol destul de important. “Nu trebuie sa neglijam nici interesul romanilor pentru statutul social. Nordul a fost intotdeauna asimilat cu bunastarea, cu succesul, si asta in conditiile in care preturile in sud sunt la cel putin jumatate fata de cele din nord.

In Capitala, investitiile in nord au fost stimulate de infrastructura buna, lacurile si padurile din zona, dar si de accesul mai usor inspre Valea Prahovei”, sustin acestia.
Reprezentantii Regatta sustin la randul lor ca infrastructura are un cuvant important de spus, chiar daca cererea este in momentul de fata net superioara ofertei.
In prezent, in zona de sud, preturile variaza intre 20 de euro pe metrou patrat, putand ajunge insa si la 70 de euro, in functie de dotari (utilitati) sau pozitionare.

O zona cu potential

Chiar daca absenta utilitatilor si a infrastructurii de transport la standardele cerute de potentialii clienti este un handicap serios, analistii imobiliari atrag totusi atentia asupra potentialului de dezvoltare a zonei de sud a Capitalei. “Personal, cred ca zona de sud reprezinta una din cele mai bune oportunitati in momentul de fata. Nu trebuie sa uitam ca sudul, pe langa un pret bun, ofera si avantajul inaltimii terenului.

Când cartierul Iancu Niculae a fost inundat, s-a văzut că sudul este situat mai sus cu 20 de metri”,susţine Zilişteanu. Acesta recunoşte însă că nu se poate vorbi în momentul de faţă de o dezvoltare susţinută a zonei de sud, chiar dacă există unele proiecte în desfăşurare


Articol integral in Gandul

Andrei Stefan
Gandul
 

20 July 2006