Cat costa noul Bucuresti
Hot News - 21.11.2005
 

Peste 10 ani, Capitala Romaniei va arata cu totul altfel decat azi. Pentru modernizarea orasului, se vor investi intre 3 si 7 miliarde de euro. Sticla ia locul betonului. Cladirile isi schimba fatada si, o data cu ele, se deschide o noua epoca in real-estate. Pentru asta, e nevoie sa curga rauri de bani.

Cum arata Bucurestiul astazi, stim cu totii. Blocuri construite in perioada comunista, denumite "cutii de chibrituri". Vile ridicate inainte de razboi, unele degradate, altele pastrandu-si arhitectura. Pe la periferii - casute scapate de furia demolatoare a anilor '80. Centrul Civic cu Palatul Parlamentului si celelalte cladiri din zonele Unirii si Libertatii.

Cum va fi Capitala peste 10 ani? Machetele prezentate de catre developerii imobiliari parca descriu un cu totul alt oras. Un oras cu aspect avangardist, unde locuintele, blocurile pentru firme si supermagazinele pot sta unele langa altele fara sa se "deranjeze" reciproc. Si fara sa irite ochiul trecatorului.

Cam acestea au fost temele conferintei "Oportunitati de Investitii in Municipiul Bucuresti - BEST 2005", care a avut loc saptamana trecuta la World Trade Center.

Pentru a pune intentiile in practica, e nevoie de bani. Cat costa schimbarea la fata a Capitalei? Evident ca un raspuns exact nu se poate da, mai ales ca intra in discutie mai multe categorii de cheltuieli: investitii directe, alocate punerii in aplicare a proiectelor, dar si investitii indirecte, atrase prin dezvoltarea zonelor.

Un calcul succint ne duce undeva intre 3 si 7 miliarde de euro, suma necesara pentru "noul Bucuresti".

Esplanada din Centru

Proiectul imobiliar Esplanada va fi amplasat in centrul Capitalei. In acest scop, compania TriGranit, care va derula operatiunile de constructie, va incheia un acord cu autoritatile romane. "Am discutat despre proiect cu Primaria Generala a Municipiului Bucuresti.

Conform calendarului, pana in martie 2006 trebuie sa finalizam toate procedurile, dupa care vom preda proiectul Primariei, care va duce mai departe constructia", a declarat Laszlo Borbely, ministru delegat pentru Lucrari Publice.

Esplanada va cuprinde spatii de birouri cu o suprafata de 75.000 mp, locuinte dezvoltate pe o arie de 30.000 mp si spatii comerciale insumand 40.000 mp. In plus, administratiile publice locale si centrale vor beneficia de spatii totalizand 30.000 mp, in timp ce alte suprafete de 30.000 mp vor fi destinate activitatilor de petrecere a timpului liber, sportive sau culturale.

Ansamblul va mai include spatii hoteliere de 20.000 mp, precum si parcari. Cladirile vor avea inaltimea maxima de 20 de etaje. Esplanada inseamna 1 miliard de euro investitii directe, la care se adauga circa 2-3 miliarde de euro investitii indirecte, dupa cum apreciaza developerii.

Terenul pe care va fi dezvoltat proiectul se afla in proprietatea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) si este delimitat de strazile Unirii, Octavian Goga, Nerva Traian si Mircea Voda.

TriGranit Development Corporation, fondata in 1997, activeaza in domeniul tranzactiilor imobiliare in centrul si estul Europei, avand capital american, canadian, britanic si maghiar. Firma a castigat licitatia pentru parteneriatul public-privat si va asigura finantarea lucrarilor cu sume de pana la 800 milioane de euro. Actionari: Nathaniel Rothschild, Sandor Demjan, Peter Munk, Sandor Csanyi.

Investments in Baneasa

La nord de Capitala, pe un teren care va mari, practic, suprafata orasului cu 1% se ridica "proiectul Baneasa": un megacartier de 224 de hectare, impartit in trei zone: una rezidentiala, una comerciala si a treia de birouri. La rezidential vor fi 3.000 de unitati locative (apartamente in vile, case insiruite, case individuale).

Loturile de casa vor masura pana la 1.200-1.500 mp, ne-a informat Mihail Mateescu, director general la Baneasa Investments. Pretul mediu se va situa pe la 1.400-1.500 euro/mp. Primele locuinte vor fi predate la cheie spre sfarsitul lui 2006. Zona comerciala, desfasurata pe 40 ha, se va compune din cladiri cu suprafata totala de 170.000 mp.

Vor fi magazine de bricolaj, cash&carry, hypermarket, mall, zona de divertisment. Pe 12 ha se vor construi 160.000 mp de birouri clasele A si A+. Imobilele vor avea circa 1.500 mp utili pe nivel si se va asigura un loc de parcare la 48 mp de birou.

Investitia totala se va ridica la 1,2 miliarde de euro. Intre 70% si 80% din aceasta suma va proveni de la banci, diferenta fiind acoperita de catre developer.

Santierul va dura intre 8 si 10 ani, va crea 25.000 de locuri de munca permanente si 10.000 temporare si va aduce la bugetul municipalitatii 770 milioane de euro.

Cardinal Towers in nord

Tot in partea de nord a orasului, compania Impact va dezvolta proiectul Cardinal Towers. Pe 100 de hectare se vor ridica 5.000 de unitati locative, destinate segmentului mediu al pietei rezidentiale. Pe langa acestea, vor mai fi birouri, spatii comerciale si pentru activitati sociale, care vor crea, de asemenea, 10.000 de locuri de munca.

Elementul distinctiv al proiectului este reprezentat de cinci cladiri multifunctionale inalte, din care unele depasesc 100 de metri, cladiri care au inspirat si denumirea proiectului "Turnurile Cardinale" - Turnul de Nord, Turnul de Est, Turnul de Sud, Turnul de Vest si Turnul Central. Impact va dona administratiei centrale 125 de apartamente din cadrul complexului.

In schimb, primarul general Adriean Videanu a promis ca va asigura bransarea zonei la retelele de utilitati (gaz, energie electrica, apa, canalizare).

Planorama de la Doamna Ghica

In zona Colentina, la intersectia strazilor Doamna Ghica si Heliade intre Vii, se va ridica ansamblul rezidential Planorama, dezvoltat de firma Euro Habit. Complexul va cuprinde patru imobile de locuinte cu 15 etaje.

Cele patru imobile vor cuprinde 1.104 apartamente cu una, doua, 2,5 si trei camere, apartamente structurate in 7 categorii in functie de suprafata, modul de impartire a spatiului si etajul la care sunt situate. Preturile sunt accesibile clasei medii: de la 670 euro/mp.

"Cei care vor opta pentru achizitionarea unei garsoniere situate la primul etaj vor beneficia de o oferta speciala de pret, numai 33.380 de euro fara TVA", a afirmat Cristina Constantinescu, coordonator PR la compania imobiliara Neocasa.

Toate locuintele vor beneficia de o centrala termica pe gaz, localizata in bucatarie, in pretul de vanzare fiind inclusa si reteaua de incalzire cu calorifere. Vor fi instalate contoare pentru apa calda, apa rece, energie termica si electrica, acestea urmand a fi amplasate in casa scarii la fiecare etaj.

Doua dintre blocuri vor fi legate la nivelul parterului de spatii cu destinatie comerciala. Va mai exista si o cladire unde va functiona un club privat cu sala de sport si piscina acoperita.

La subsolul imobilelor se va afla o parcare incalzita, structurata pe doua niveluri, cu capacitate de aproximativ 800 de automobile. Ansamblul va fi organizat ca spatiu privat, cu circuit inchis si supravegheat, accesul autovehiculelor fiind controlat de un sistem de bariere dotat cu aparate pentru citirea de la mica distanta a cartelelor magnetice.

In centrul complexului se va amenaja un parc, zone de odihna si locuri de joaca pentru copii.

Casa Radio - rana deschisa din buricul targului

Printre megaproiectele care se deruleaza in Bucuresti, exista si unul care a starnit discordie intre investitori si autoritati.

"Dambovita Center, sau Casa Radio, sta de 15 ani ca o rana deschisa in buricul Bucurestiului", a afirmat Laszlo Borbely, ministru delegat pentru Lucrari Publice. "Nimeni nu a reusit, pana acum, sa investeasca bani pentru definitivarea acestui proiect.

In 2003 a aparut un contract de parteneriat public-privat, dar acesta poate fi privit ca un exemplu de cum nu trebuie incheiat un astfel de parteneriat, care era dezavantajos pentru statul roman. Au existat doi investitori, care urmau sa contribuie cu o suma de peste 150 milioane de dolari, dar acestia nu au demonstrat ca dispun cu adevarat de banii promisi.

Cei doi au disparut, a venit un al treilea. Trebuie sa reziliem contractul si impreuna cu Primaria Capitalei sa pornim un proiect bine gandit, pentru a finaliza lucrarile de executie la Dambovita Center", a mai spus Laszlo Borbely. El s-a declarat nemultumit ca pana in prezent nu s-a facut dovada finantarii viitoarelor lucrari.

Cei vizati au o cu totul alta viziune asupra problemei. "Ne declaram surprinsi de afirmatia domnului ministru", se arata intr-un comunicat al Companiei de Proiect, cea care intentioneaza sa amenajeze Casa Radio.

"Potrivit contractului de parteneriat public-privat, aplicarea proiectului este in totalitate o investitie privata, care se face pe cheltuiala si riscul Companiei de Proiect infiintate de investitori, ceea ce inseamna ca pentru construirea si operarea Centrului Dambovita nu vor fi implicati bani publici.

Mai mult decat atat, realizarea Proiectului va aduce venituri de peste 480 milioane $ la bugetul de stat si va crea peste 3.000 de noi locuri de munca in Bucuresti", se precizeaza in comunicat.

Functiunile prevazute in contract au in vedere, conform documentului citat, realizarea unui hotel de circa 300 de camere si apartamente, sali de conferinte si intalniri, restaurante, cazinou, baruri de zi si de noapte, magazine pe o suprafata de 69.000 mp; complex rezidential compus din circa 150-200 de unitati; complex de birouri de prima categorie pe o suprafata de circa 16.000 mp; galerie

comerciala cuprinzand supermarket, magazine, sali de cinema, bowling, restaurante, pe o suprafata de circa 45.000 mp; spital cu o capacitate de circa 100 de paturi; parcare supraterana cu o capacitate de circa 2.500 de autovehicule.

Black Top Scheele
"De 4 ani, de cand traiesc in Bucuresti, ma consider bucurestean", a declarat Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania. El a intocmit un "top" al celor mai acute probleme pe care le are Capitala:
1) traficul aglomerat
2) poluarea
3) lipsa locurilor de parcare
4) starea jalnica a "bijuteriilor arhitectonice"

Piata imobiliara asteapta produse pentru clasa medie
"Cred ca in momentul de fata pe piata exista un nivel de asteptare pentru un produs nou, care sa satisfaca posibilitatile si cerintele clasei usor peste medie (cu venituri intre 800 si 1.000 euro/luna de familie). Cele mai vizate vor fi apartamentele intre 50 si 70 mp, cu preturi in jur de 1.000 euro/mp.

Locuintele pentru persoane cu venituri medii formeaza o piata extinsa si in dezvoltare, asa cum demonstreaza experienta ultimilor doi ani.

Iata o sinteza a etapelor importante de pe piata vanzarilor de locuinte: aparitia creditului ipotecar, ce duce la cresterea cererii, in conditiile in care oferta se mentine la acelasi nivel; cresc preturile la apartamentele construite inainte de 1989; o parte dintre cumparatori se orienteaza catre piata terenurilor; preturile terenurilor cunosc si ele o crestere treptata a preturilor, diferentiat in functie de zona si de prezenta infrastructurii".
Alexandru Petrescu, Managing Partner la compania imobiliara Esop.


Banii Nostri

21 November 2005